Wilson hastalığı, vücutta olması gerekenden fazla bakır toplanması nedeni ile bazı sistemlerin etkilendiği bir rahatsızlıktır. Wilson hastalığı otozomal resesif geçiş gösteren genetik bir hastalıktır. Vücuttaki bakır; karaciğer, beyin, göz ve böbreklerde birikebilmektedir. Bu yüzden Wilson hastalığı belirtileri yoğunlukla bu organlara bağlı olarak görülmektedir. Sık görülen bir hastalık olmamasına rağmen gözden kaçan vakalar olduğuna inanılmaktadır. Genelde 20 ile 30 yaşları arasında ortaya çıkar. 5 yaşından küçük veya 40 yaşından büyük vaka fazla görülmemiştir. Kadınlara erkeklere oranla çok daha fazla görülmektedir. Wilson hastalığı farklı formlarda görülebilir. Bu ayrım birikimin oluştuğu organa göre olmaktadır. Çok farklı belirtilerle ortaya çıkabilen bir hastalık olan Wilson hastalığı, bu yönü ile tanı konulması zor bir rahatsızlıktır. Birçok sistemin tutulması nedeniyle hastaların yaşam kalitesini oldukça etkiler. Ancak doğru ve düzenli tedavi ile hastalığın belirtileri kısa sürede geriler ve yok olur.
Sağlıktan
02 Eylül 2022 - 19:06
Wilson Hastalığı Neden Olur? Wilson Tanısı Nasıl Konulur?
Vücutta fazla bakır toplanması sonucu meydana gelen wilson hastalığının tanısı nasıl konulur? Bu hastalığın asıl temel sebebi nedir?
Sağlıktan
02 Eylül 2022 - 19:06
# Wilson hastalığı tedavisi# Wilson hastalığı seruloplazmin# Wilson hastalığı tanısı# Wilson hastalığı belirtileri# Wilson hastalığı
EDİTÖR

Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunu, Evli 2 çocuk annesiyim. Uzun süre araştırdığım Sağlık ve Anne & Çocuk haberleri üzerinde yazı yazmaktayım.
İlginizi Çekebilir