Tiroit hastalığı, tiroit hormonundaki bozukluktan kaynaklanan bir hastalıktır. Tiroit hastalıkları iki temelde iki tanedir. Tiroit hormonunun doku düzeyinde normalin altında olması durumunda hipotiroidi hastalığına neden olmaktadır. Tiroit hormonunun normalin üzerinde olması durumunda ise hipertiroidi adını almaktadır. İki durumda da boğazda guatra neden olabilir. Toplumda bilenen bir kanı olan guatr demek hipertiroidi hastası demektir inanışı yanlıştır. İki hastalık için de birçok risk faktörü vardır. Bunlardan bazıları otoimmünite, ailede tiroit hastalığının olması, tuz kullanımın az ya da çok olması, radyasyona maruziyetin olması (özellikle boyun bölgesine) gibi sıralanabilir. Hem hipertiroidi hem de hipotiroidi hastalığı oluşturduğu belirtiler nedeni ile yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıklardır. Tiroit hormonu birçok doku üzerinde etkili olduğundan belirtiler oldukça geniş bir skalada görülmektedir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olan hastalık daha çok 30 ile 50 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Toplumumuzda oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Ülkemizin Karadeniz bölgesinde görülme sıklığı diğer bölgelere göre daha fazladır. Bu durum o bölgede kullanılan tuzlardan olduğu düşünülmektedir. Peki tiroit hastaları ne yememeli ne yemeli? Yazımızın devamında bu ve bunun gibi merak edilen soruların cevaplarını veriyor olacağız.
Sağlıktan
13 Ağustos 2022 - 17:40
Tiroit Hastalığı Ciddi Bir Durum mudur? Tiroit Hastası Ne Yemelidir?
Tedavi edilmediği durumlarda ciddi sorunlara sonuç açabilen tiroit hastalığı nedir? Çeşitli türleri olan tiroitte hastalar ne tüketmelidir?
Sağlıktan
13 Ağustos 2022 - 17:40
# Tiroit hastalığı tedavisi# Tiroit hastalarında beslenme# tiroit# guatr# tiroit belirtileri# Tiroit hastalıkları# Tiroit hastalığı# hipotiroidi# tiroit hastaları ne yememeli
EDİTÖR

İstanbul Üniversitesi mezunu, Sağlıklı Yaşam ve Alternatif tıp konularında araştırmalar yapmaktayım.
İlginizi Çekebilir