Genel olarak troid bezlerini doğrudan etkileyen çeşitli otoimmün hastalıkların oluşması tiroglobulin değerinin yükselmesine neden olur. Bu gibi durumlarda değerlerin eski seviyeye getirilmesi için uzman doktor tarafından uygun ilaç tedavisine başlanır. Tedavi boyunca tiroglobulin normal değeri elde edilene kadar değerler takip altına alınarak izlenir.
Tiroglobulin Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Tiroglobulin düşmesi sanıldığı gibi olumsuz bir durum değildir. Genel olarak yükselmesi tehlike arz eder. Ancak Tiroglobulin değerlerinin düşmesi ya da düşük çıkmaya başlaması aslında kişinin çok sağlıklı olduğunu ifade eder. Hatta troid bezleri alınmış sağlıklı bir bireyde TG değerleri sıfıra yakın bir değere ulaşır. Bu da kişinin gayet sağlıklı olduğunu gösterir. Genel olarak tiroglobulin normal değeri neden düşer sorusunun yanıtlarını vermek gerekirse de;
- Tiroid kanseri oluşumunda düşer.
- Tip 1 diyabet hastalığında düşer.
- Bağışıklık sistemi hastalıklarında düşer.
- Romatoid artrit yani iltihaplı romatizma durumunda düşer.
- Yaşlanma, yaş alma durumunda düşmeye başlar.
Bu ve benzeri etkenler TG değerlerinin ivmeli bir şekilde düşmesine neden olur. Nitekim TG değerlerinin düşmesi yukarıda da ifade ettiğimiz üzere korkulacak bir durum değildir. Bunun aksine tiroglobulin yükselmesi tehlike arz eden bir durumdur.
Tiroglobulin Nasıl Düşürülür?
Tiroglobulin değeri yüksek çıkmaya başladıysa bunun için değerin düşmesine yönelik tedavi uygulanması gerekiyor. Genel itibariyle haşimato hastalığı ile birlikte aşırı yükselmesi gözlenir. Bu gibi durumlarda doktor gözetiminde doktorun uygun gördüğü ilaç tedavisine başlanır. Çok değer yüksekliği görülmesi halinde yine doktorun da onayı ile troid bezlerinin alınması da söz konusu olabilir. Çünkü tiroid bezlerinin alınması halinde TG değerlerinde beklenen sonuç elde edilir. Tiroglobulin normal değeri elde edilene kadar ilaç tedavisine devam edilir. Dönemsel olarak kontroller sağlanıp değerlerin yeniden ölçülmesi ile tedavinin sonuçları gözlemlenir.