Tetik parmak, tıptaki ismi ile stenozan tenosinovit el parmaklarının tendonlarındaki bir problem sebebiyle oluşan hastalığın adıdır. Tendonlar, kemiklerin kaslarla bağlantı kurduğu bağlardır. Bu bağlar kaslarda üretilen gücün kemiklere ve eklemlere iletilmesini sağlar. Tendonlar, hareketlerimizi rahat bir şekilde yapabilmemizi sağlayan komponentlerden biridir. Kollarımızdaki tendonlar önkol olarak adlandırılan dirseğin aşağı kısmından parmakların hizasına dek devam eder. Tendonlar, görünüm itibariyle ipleri andırabilirler. Tendonların alt kısımlarında, tendonları kemiğe yakınlaştıran pulley adı verilen yapılar bulunur. Tetik parmak bu pulleylerin olması gerektiğinden fazla kalınlaşması sonucu oluşur. Bazen de tendon kılıflarında oluşabilen şişlikler parmağın hareketini sınırlayabilir. Tetik parmakta tipik olarak el parmaklarının hareketlerinin kısıtlanması ve ağrı görülür. Hastalığın oluşması ile belirtilerin şiddetlendiği görülür çünkü hareket ettirildikçe tendonlar şişme eğilimindedir. Parmakların girdiği pozisyon nedeni ile bu hastalığı tetik parmak adı verilmiştir. Tetik parmak hastalığının görüldüğü yaş aralığı sıklıkla 40 ile 60 arasındadır. Tetik parmak ismini, parmağın aldığı şekilden dolayı almıştır. Tetik parmak erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Bazı hastalıklar tetik parmak oluşumuna neden olabilmektedir. Diyabet hastalığı, gut hastalığı ve romatizmal hastalıklarla tetik parmak ortaya çıkabilmektedir. Tetik parmak sıklıkla elin sürekli kullanıldığı meslekleri yapan kişilerde görülür. Müzisyenler, çiftçilikle uğraşanlar, sanayide çalışanlarında yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Tendonda oluşan hasar nedeniyle akıllara ‘Tetik parmak hastalığı nasıl giderilir?’ sorusu gelebilir. Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Sağlıktan
17 Eylül 2022 - 15:22
Güncelleme: 17 Eylül 2022 - 15:34
Tetik Parmak Nasıl Teşhis Edilir? Tetik Parmak Hastalığından Nasıl Korunur?
Tendonlarda yaşanan bağlantı problemi yüzünden ortaya çıkan tetik parmak nasıl teşhis edilebilir? Bu hastalığa yakalanmamak için ne yapmak gerekir?
Sağlıktan
17 Eylül 2022 - 15:22
Güncelleme: 17 Eylül 2022 - 15:34
# Tetik parmak fizik tedavi# Tetik parmak ateli# Tetik parmak tedavisi# Tetik parmak belirtileri# Tetik parmak hastalığı nasıl giderilir# Tetik parmak
EDİTÖR

İstanbul Üniversitesi mezunu, Sağlıklı Yaşam ve Alternatif tıp konularında araştırmalar yapmaktayım.
İlginizi Çekebilir