Damaksız protezlerden bahsetmiştik. Metal klipslere bir alternatif, esnek protezin naylon klipsleridir. Bunlar şeffaftır veya sakızın rengindedir ve mükemmel bir şekilde karışır. Esnek naylon protezin gövdesi de dişeti rengindedir. Bu tip protezler çok yapışkan olduğu için damaksız da yapılabilir . Ayrıca aynı nedenle, iskeletleştirilmiş olandan farklı olarak, sadece yarım kemerler yapılabilir; bu nedenle sağ arka dişler eksikse protezin mutlaka sola da uzanması gerekmez
Hastanın dişsiz arkının izleniminin doğru olması önemlidir. Çünkü doku anatomisini mümkün olduğu kadar aslına sadık bir şekilde saptaması gerekir. Dişlerinin çoğu kayıp olan ve implantın mümkün olmadığı hastalara tam diş protezleri uygulanır.
Protez Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Doğal dişler gibi hareketli protezler de yemek ve plak kalıntılarını gidermek için her yemekten sonra fırçalanmalıdır. Tam diş protezi temizliği için özel bir diş fırçasının veya her durumda yumuşak kıllı bir diş fırçasının kullanılması tercih edilir. Sert kıllar aslında ona zarar verebilir. Yiyecek kalıntılarını gidermek için durulayın, ardından tüm yüzeyleri nazikçe fırçalayarak deterjan ürününü (diş macunu, nötr sabun) ıslak bir fırça ile uygulayın.
Hareketli protezi çıkarırken oda sıcaklığında (sıcak değil) bir bardak suya konulmalı veya nemli bir havluya sarılmalıdır; hareketli protezi kurumaya bırakmak ve/veya sıcak suya koymak deformasyona neden olabilir. Efervesan tabletlerin kullanılması, mobil protezin temizlenmesi için değerli bir yardımcı olabilir.
Açıkçası bunlar diş fırçasının günlük kullanımının yerini almıyor. Hareketli protez çok hassastır ve birkaç santimetreden düşse bile kırılabilir. Temizleme ve sanitasyon işlemleri için ağzınızdan çıkardığınızda, yanlışlıkla düşme durumunda hoş olmayan sürprizlerden kaçınmak için kendinizi suyla dolu bir lavabonun veya katlanmış bir havlunun üzerine koymanız önerilir.
Protez Çeşitleri
Diş hekiminizin hem ağzınızın sağlığını hem de çıkarılabilir protezinizin stabilitesini kontrol etmesi için düzenli kontroller gereklidir. Yapışık olmayan ve stabil olmayan bir çıkarılabilir protez, yapışık ve stabil olandan çok daha hızlı kemik erimesine ve anatomik değişikliklere neden olur.
Kombine protez, osteoentegre titanyum dişleri veya implantları destekleyerek dental arkın etkinliğini yeniden sağlamaya hizmet eder. Bu protez çıkarılabilir ancak sabittir ve uzun süreli işlevsellik sağlayan ankraj cihazlarıyla sabitlenir.
Çok yaşlı hastalarda ve/veya fiziksel sorunları olan hastalarda da uygulanabilen minimal invaziv girişimlerle hareketli protezlerin stabilitesini artırmak mümkündür. Bu durumlarda flepsiz, travmatik olmayan ve minimal invaziv kapalı implantoloji teknikleri kullanılır.
Bu yöntemler, müdahalenin psiko-fiziksel stresini ortadan kaldırarak yaşlı hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirmeyi mümkün kılar.
Damaksız Protezler
"Bütün dişlerimi kaybettim, damaksız protez yaptırabilir miyim?" Bu, birçok hastanın sorduğu bir sorudur. Cevap evettir. Tüm dişler eksikse, damaksız üst protezlerin olması pratikte imkansız olduğu için; ancak 2-4 dental implant yerleştirildiğinde mümkün olur. Bu durumda üst protez takılan implantlar üzerinde sabitlendiği için damaksız olacaktır.
Damaksız protezlerden bahsetmiştik. Metal klipslere bir alternatif, esnek protezin naylon klipsleridir. Bunlar şeffaftır veya sakızın rengindedir ve mükemmel bir şekilde karışır. Esnek naylon protezin gövdesi de diş eti rengindedir. Bu tip protezler çok yapışkan olduğu için damaksız da yapılabilir. Ayrıca aynı nedenle, iskeletleştirilmiş olandan farklı olarak, sadece yarım kemerler yapılabilir; bu nedenle sağ arka dişler eksikse protezin mutlaka sola da uzanması gerekmez.
Vidalı ve Çimentolu Protezler
İmplantlar üzerindeki protez vidalı veya çimentolu olabilir. Her iki sabitleme sistemi de çok etkilidir ve kendilerini profesyonellere sunan farklı klinik durumlara göre seçilir. Her hastanın çene yapısı ve diş durumu farklıdır. Bu yüzden uygulamaların da farklılık göstermesi son derece önemli olacaktır.
Zirkonyum ve tam seramik kullanımı, protez ürünlerin yarı saydamlığını artırarak kesinlikle doğal estetik sonuçlar elde edilmesini sağlar. Seramik veya kompozit dolgular, biyo-uyumluluk garantisi ve mükemmel bir estetik sonuç sunarak, eski amalgam dolguların yerini almasına izin verir. Tam diş protezi ya da implantlar günümüzde son derece değişken bir yapıya sahip olmaktadır.