Siyanoz, tıp dilindeki morarmanın karşılığıdır. Vücudumuzda organlara ve dokulara oksijen taşıyan kanımız genel itibariyle cilt tonumuzu oluşturur. Eğer kandaki oksijen miktarı herhangi bir sebepten dolayı azalırsa bu deri ve mukozaların mor-mavi arası bir renk almasıyla sonuçlanır. Vücutta oluşan bu renk değişikliği birçok kişiyi korkutup akıllara siyanoz tehlikeli mi, tedavi edilebilir mi, siyanoz nasıl geçer gibi soruları getirebilir. Bunun cevabını yalnızca işinde uzman bir doktor verebilir çünkü siyanoz nedenleri oldukça kapsamlı bir skalayı içerir. Dolayısı ile hepsinin değerlendirilmesi gerekir. Siyanoz bir hastalık değil bir belirtidir. Genelde kardiovasküler kaynaklı olması yaygındır ancak birçok sebebi olabilir. siyanoz belirtileri kendini genelde parmak uçları, tırnak yatakları, dil, dudak ve çevresinde gösterir. Siyanoz tipleri iki grupta incelenir bunlardan ilki periferik(çevresel) siyanozdur. Peki periferik siyanoz nedir? Başta da tanımladığımız gibi siyanoz dokuların oksijensizliğinden kaynaklanan bir durumdur. Bu da ya dokulara iletilen kanın oksijensizliğinden kaynaklanır ya da iletimin yani dolaşımın eksikliğinden kaynaklanır. İletimin eksikliğinde oluşan siyanoz tipine periferik siyanoz denir. Periferik siyanoz belirtileri olarak verilebilecek en basit örnekler soğuk havalarda parmak uçlarının morarması ya da tırnak yataklarında oluşan morarma olabilir. Tabi bu morarmanın kaynağı kalp-damar ya da akciğer hastalığı kaynaklı da olabilir. İkinci siyanoz tipi ise santral(merkezi) siyanozdur. Santral siyanozda kanın oksijen satürasyonunun azalması sonucu oluşur. Yine sebebi kalp-damar hastalıkları veya akciğer hastalıkları kaynaklı olabilir.
Sağlıktan
30 Temmuz 2022 - 14:07
Güncelleme: 30 Temmuz 2022 - 14:10
Siyanoz Ne Demek? Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Birçok insanın vücudunda morarmalar sonrası yakalandığı siyanoz hastalığı nedir? Bu hastalığın tedavisi en doğru nasıl yapılır?
Sağlıktan
30 Temmuz 2022 - 14:07
Güncelleme: 30 Temmuz 2022 - 14:10
# siyanoz nedir# siyanoz belirtileri# siyanoz tehlikeli midir# siyanoz nasıl geçre# siyanoz ne demek# siyanoz tipleri# siyanoz tedavisi# siyanoz
EDİTÖR

Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunu, Evli 2 çocuk annesiyim. Uzun süre araştırdığım Sağlık ve Anne & Çocuk haberleri üzerinde yazı yazmaktayım.
İlginizi Çekebilir