Sığla ağacı endemik bir bitkidir. Ülkemizde Mersin ve Muğla şehirlerdi sığla endemik bitkisinin yetişme alanlarıdır. Hayatın farklı alanlarında işlevsel olarak kullanılan bu yağ ile ilgili olarak sorulabilecek Sığla yağı neye iyi gelir sorusunun cevabı çok eskilere dayanır. Antik Yunan döneminde ve Mısır’da sığla birçok alanda kullanılmıştır. Hastalıkları tedavi edici amaçla kullanılmaya başlaması Antik Yunan devrine uzanır. Mısır uygarlıklarında ise çok kullanılan bir teknik olan mumyalama tekniğinde sığla (günlük) yağından faydalanıldığı bilinmektedir. Sığla yapısal olarak yapışkan bir özelliğe sahiptir. Ve temas ettiği yerlerden temizlenmesi bu yapışkanlık sebebiyle zordur. Sığlanın temizlenmesi için kolonyadan ya da asetondan yardım alınabilir.
Sığla Yağı Nasıl Elde Edilir?
Sığla yağının üretimi ağırlıklı olarak yerel halk tarafından yapılmaktadır. O bölgede yaşayan birine sığla yağı nasıl elde edilir sorusunu sorduğumuzda şu cevabı aldık: Sığlanın yağ haline getirilmesi işini bu konuda uzun yıllardır tecrübe edinmiş köylüler ya da ormanda çalışan işçiler gerçekleşmektedir. Sığla(günlük) ağacının gövdesindeki yarıklardan sızan reçineleri toplandıktan sonra, önce kaynatılıp daha sonra da presleme işlemine tabi tutulur ve hazırlanan yağ satışa sunulmaktadır.
Sığla Yağının Faydaları Nelerdir?
Sığla yağının bilenen başlıca kullanım alanları sağlık sektörü ve ilaç sektörüdür. Sığla yağının faydaları saymakla bitmez. Saç sağlığından cilt sağlığına, mide rahatsızlıklarından solunum yolları kaynaklı sıkıntılara kadar pek çok alanda faydalı bir yağ olduğu bilinmektedir. Haydi gelin bu faydalar nelermiş hep birlikte göz atalım.
- Gastrit, reflü ve ülser gibi mide hastalıklarının tedavisinde etkili bir alternatif yöntemdir.
- Rahatlatıcı ve sakinleştirici bir kokusu bulunduğu için bir çok insan sakinleşmek için sığla yağına başvurabilir.
- Pankreas rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Meme kanserine karşı koruyucu özelliği vardır. Meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
- İç organ rahatsızlığı olan bağırsak yaralarında yaraları iyileştirici etkisi bulunur.
- Egzama tedavisinde sık kullanılan bir yöntemdir.
- Antiseptik özelliği bulunan sığla yağı açık yaraların tedavisinde etkilidir.
- Ciltte zamanla oluşan güneş lekeleri ve aknelerin olumsuz etkilerini gidermeyi sağlar.
- Yakılarak elde edilen buharı üst solunum yollarında oluşan enfeksiyonlara iyi gelir.
- Sindirim sisteminde yaşanılan sıkıntılar için düzenli tüketildiğinde iyileştirici etkisi vardır.
- Vücuttaki kanamaların üzerine uygulandığında kanamayı durdurur.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Ciltte kullanıldığında daha genç ve sağlıklı bir görünüş elde etmenize yardımcı olur.
Tüm bu faydaların yanında hala etkisi kanıtlanmamış daha birçok faydasının olduğu söylenen Sığla yağı neye iyi gelir artık öğrendiğimize göre diğer başlıklarımıza geçebiliriz.
Sığla Yağı Nasıl Kullanılır?
Oral yolla kullanılma ve cilde sürülerek kullanılma ya da buharını çektirerek kullanma gibi farklı kullanılış yöntemleri bulunan sığla yağının kullanımı farklılıklar göstermektedir. Özellikle cilt bakımı amacıyla kullanılacağı zaman sığla yağı farklı farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Ayriyetten ağrı kesici bir etkisi de bulunan sığla yağını, kemik ağrıları için ya da kas sıkıntısı durumlarında cildinize masaj yaparak kullanabilirsiniz. Ağrının bulunduğu bölgeye, bir-iki damla sığla yağı dökülerek dairesel hareketlerle iyice ovularak yağ cilde yedirilir. Bir pamuk üzerine 5-6 damla sığla(günlük, akgünlük) yağı damlatıp, yumuşak hareketlerle bastırmadan cilde sürebilirsiniz. Böylece cildiniz, mikroplardan arınacak ve ışıl ışık sağlıklı bir görüntüye kavuşacaktır.
Sığla yağı neye iyi gelir sorusundan sonra sığla yağı nasıl kullanılır sorusuna da cevap bulmuş olduk. Mide için sığla yağından faydalanmak isteyenler, sığla yağını aç karnına 15-20 gün boyunca düzenli olarak tüketmelidir. Her sabah aç karnına bir çay kaşığı sığla yağı içilir ve üç hafta sonunda kullanmaya ara verilir. Yılda birkaç kez bu şekilde tekrarlanan bu işlem sayesinde mide rahatsızlıklarının önüne geçilir. Yağın tavsiye edilen miktardan daha fazla kullanımı sağlık açısından uygun değildir.
Sığla Yağı Fiyatı Nedir?
Sığla yağının çok geniş bir satış ağı bulunmaktadır. Bitkisel tedavi ürünleri satan, alternatif tıpla ilgilenen birçok firma sığla yağı satışı yapmaktadır. Sığla yağı amayı düşündüğünüz zaman çevrenizdeki lokman hekim ve aktar tarzı dükkanlarda sığla yağını rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunun yanında aromaterapi ile ilgilenen eczaneler de bitkisel kaynaklı krem ve yağların satışını yapmaktadır. Ya da en kolay online Pazar yerlerini kullanarak fiyat karşılaştırması yaparak hiç yorulmadan evinize sipariş verebilirsiniz. Sığla yağını almadan önce alacağınız markanın üretim koşullarını, aldığınız ürünün gerçekten sığla yağı olup olmadığı konusunda orijinalliğini sorgulamanızı ve alışveriş için kalitesi ve güvenilirliği tescil edilmiş bilinen markaları tercih etmenizi öneririz
Bugün bu yazımızda sizler için sığla yağını anlattık. Bu konuda bize her gün gelen soruların hemen hemen hepsine makalemizde yer verdik. Bu makaleyi okuduğunuzda sığla yağı nedir, nelere iyi gelir, faydaları nelerdir gibi birçok sorunun cevaplarını öğrenmiş olacaksınız. Sağlıklı günler dileriz.