Gebelik Şekeri Nedir?
Gebelik şekeri, bir diğer adıyla gestasyonel diyabet, anne adaylarının karşılaşabileceği önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Anne adayında hamilelik öncesi şeker hastalığı olmamasına rağmen gebelik süresince şeker seviyelerinde yükselme olabilir. Hamilelerin şeker seviyesinde görülen bu yükselme gebelik şekeri olarak tanımlanır. gebelik şekeri hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından risk doğurabilir. Anne adayında gebelik şekerinin olup olmadığı gebelikte şeker yüklemesi testi ile anlaşılabilir. Kimileri tarafından anne ve bebeğe riskleri olduğu yönünde tartışmalara sebep olsa da her 10 anne adayından birinin gebelik diyabeti rahatsızlığı yaşadığı düşünüldüğünde gebelikte şeker yüklemesinin gerekli durumlarda yaptırılması da büyük önem taşıyor.
Gebelikte Şeker Yüklemesi: OGTT
Anne adaylarına şeker yükleme testi 24 ila 28. Haftalar arasında uygulanmaktadır. Öncelikle aç ya da tok olmasına bakılmaksızın anne adayına 50 gr glukoz içirilerek bir saat sonra anne adayının şeker seviyesi tespit edilir. Kandaki glikoz seviyesinin doğru olarak tespiti açısından anne adayının bu süre zarfında herhangi bir yiyecek tüketmemesi ve aşırı fiziksel aktiviteden kaçınması gereklidir. Tespit edilen glikoz seviyesi 140 mg/dl altında olduğu takdirde anne sağlıklı kabul edilirken, bu oranın üzerindeki sonuçlar gebelik şekerinin varlığını işaret edebilir. Kan şekeri miktarının 140 mg/dl oranından yüksek çıkması halinde anne adayına bu kez 100 gr glikoz ile 3 saatlik bir test daha uygulanmasının ardından gebelik şekerinin olup olmadığı kesin olarak teyit edilmektedir.
Gebelik Şekerinin Bebek Üzerindeki Risk Faktörleri
Gebelik şekerinin yüksek olması,
- Bebeğin akciğerlerinin yeterince gelişememesi neticesinde solunum sıkıntısı yaşamasına,
- Bebeğin olması gerekenden iri olmasına,
- Bebekte ileriki dönemlerde diyabet hastalığının ortaya çıkmasına,
- Bebekte kalp, böbrek ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına,
Sebep olabilir. Aynı zamanda gebelik şekeri travmatik normal doğum komplikasyonlarının görülebilmesine sebep olurken, gebelik şekerine bağlı olarak bebeğin iri olması sebebiyle sezaryen doğum oranları artmaktadır.
Gebelik Şekerinin Anne Adayları Üzerindeki Risk Faktörleri
Hamilelikten önce ya da hamilelik sırasında gelişen diyabet rahatsızlığı anne adaylarının sağlığını da riske atmaktadır. Gebelik şekeri anne adaylarında,
- Yüksek tansiyon,
- Gebelik zehirlenmesi,
- Erken doğum,
- Düşük,
Gibi istenmeyen sorunlar yaşanmasına sebep olabilir. Bu nedenle gebelikte kan şekerinin tespiti ve uzmanlar tarafından gerekli görülen durumlarda düzenli kontrolü anne adaylarının sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır.
Gebelikte Şeker Yüklemesi Bebeğe Zarar Verir Mi?
Anne ve bebek sağlığı açısından gebelikte şeker yüklemesi gebeliğin 24 ila 26. Haftaları arasında gerçekleştirilen rutin bir kontrol olarak karşımıza çıkıyor olsa da, şeker yüklemesinin anne ve özellikle bebek sağlığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığı tartışılan konular arasında yer almaktadır. Kimileri tarafından gebelikte şeker yüklemesinin özellikle bebek açısından zararlı olduğuna inanılsa da, uzman hekimler bu testin uluslararası kabul görmüş bir test olduğunu vurgulamaktadır. Gebelik şekerinin bebek üzerindeki olumsuz sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, doktorunuzun önerisini dinleyerek gebelikte şeker yüklemesini yaptırmanızda fayda var.