Ayak yarası ve tedavisiyle ilgili detaylara girmeden önce tıpta diyabet olarak adlandırılan şeker hastalığından kısaca bahsetmek gerekir. Diyabet sistemik bir rahatsızlıktır. Hastanın genel sağlık durumunu da etkileyerek yaşam kalitesinde büyük bir problem halini almaktadır. Kronik bir sorun olmasından dolayı da sürekli kontrol ve tedavi yöntemlerine başvurulması da mutlak suretle gerekmektedir. Diyabet sorunu olan kişilerin %25 gibi büyük bir oranında ayak yaraları oluşmaktadır. Bu kişilerinde %6’sı enfeksiyona yakalandıkları için hastanelere yatırılmaktadır. Hatta son yıllarda Ayak Yarası ve enfeksiyon nedeniyle bacağı kesilen birçok kişi olmuştur. Amputasyon denen bu kesilme durumu şeker yarası olanların %24’ünün başına gelebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı da hem diyabet sorununun hem de yol açtığı ayak yaralarının zamanında ve doğru şekilde tedavilerle kontrol altına alınması gerekmektedir. Erken teşhis ve tedavi her konuda olduğu gibi bu konuda da oldukça önem taşımaktadır. Peki ayak yarası kimlerde olur? Nasıl tedavi edilir?
Ayak Yarası Kimlerde Olur?
Diyabete bağlı gelişen ayak yaraları, kadınlarda ve gençlerde de ciddi oranda görülse bile, daha çok ileri yaş erkeklerde, insülin kullananlarda, diyabete bağlı göz, böbrek ve kalp sorunu olanlarda görülmektedir. Tabii ki buna ek olarak sigara ve alkol tüketimi olan kişilerde de ayak yarası diğer adıyla şeker yarası görülme ihtimali bulunmaktadır.
Ayak Yarası Nasıl Ortaya Çıkar?
Şeker hastalarında ayak yarası nasıl oluşur diye sorulduğunda şöyle özetlemek mümkündür; Öncelikle bir gerçek vardır ki diyabet olan kişilerin sinirleri süreç içerisinde oldukça zarar görmektedir. Nöropati de denen yüksek kan şekerinden meydana gelen bu sorun ve getirisi olarak ayakta dokunma his kaybı ya da azalması olarak kendini gösterir ve ayaklarda ağrı, acı gibi hislerle de hastaların karşısına çıkar. Şeker Yarası yani ayak yarasının oluşmasına, süreç dahilinde birçok farklı etken neden olmaktadır. Bunlar; ayakta duyu azalımı, dolaşım bozuklukları olması, ayakta şekilsel bozukluklar ve son olarak ayakta belli bölgelerde tekrarlayan tahriş halleridir. Birçok diyabet hastasında ayağa giden damarlarda tıkanma da görülebilmektedir. Buna ek olarak ayak yarası oluştuğunda bunun kendiliğinden iyileşmesi de oldukça zordur. Uzun süre açık kalan bir yara olduğunda da enfeksiyon meydana gelebilmektedir ve bu da süreci daha kötü hale getirmektedir. Genel olarak kişilerin yaraları tespit etmesi ve önlem alması geç olduğu için, ayak yarası tedavi süreci başlangıcı geç olmaktadır.
Ayak Yarası Nasıl Tedavi Edilir?