Sedef hastalığı, tıp literatüründeki ismi psoriasis olan kronik seyir gösteren, otoimmün ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. Oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı %2-4 arasındadır.
sedef hastalığı ismini, hastalığın oluşturduğu tipik lezyonlar(yara) dolayısı ile alır. Sedef hastalığının lezyonları keskin sınırlı, kırmızı olup üzerinde gümüş(sedefi) renkli kabuklanmaları olan yaralardır. Her yaş grubunda ortaya çıkabileceği gibi sıklıkla otuzlu yaşlar itibariyle başladığı görülmüştür. Sedef hastalığını oluşturan nedenler henüz tam olarak tespit edilmiş değildir ancak genetik, bağışıklık sistemi ve çevresel etkenlerin hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğu fark edilmiştir.
Sedef Bulaşıcı Bir Hastalık mı?
Sedef hastalığının oluşturduğu lezyonları görüp insanların akıllarına şu sorular gelebilir ‘
Sedef hastalığı bulaşıcı mı?’, ‘
Sedef hastalığı cinsel yolla bulaşıcı mı?’ ya da ‘
Saçta sedef hastalığı bulaşıcı mı?’ unutulmamalıdır ki genetik yolla aktarılan hastalıklar bulaşıcı değildir. Sedef hastalığı da ne cinsel yolla bulaşır ne de dokunmakla bulaşır.
Sedef Hastalığı Tipleri Nelerdir?
Sedef hastalığının beş tipi vardır. Hastalığın semptomları da bu tiplere göre çeşitlilik gösterir. Bunlardan ilki plak psoriasistir. En sık görülen tiptir. Yukarıda bahsettiğimiz tipik lezyonlar, plak psoriasiste dirsek, diz ve kafa derisinde yaygındır. İkinci tipin adı guttat sedef hastalığıdır. Bu tip çocuklarda daha sık görülür. Guttat sedef hastalığında yaralar daha küçük ve pembemsidir. Yaygın olarak gövde, kol ve bacaklarda görülür. Üçüncü tip sedefin adı ise püstüler sedef hastalığıdır. Yetişkinlerde daha yaygın görülür. Yaralar eller ve ayaklarda görülür. Dördüncü sedef hastalığının adı da ters sedef hastalığıdır. Bu tipteki sedefte lezyonlar kasık, koltuk altı ve genital alanlarda görülür. Sonuncu tipin adı ise eritrodermik sedef hastalığıdır. Şiddetli ve ağır seyirli olup çok nadir görülen bir tiptir. Yaralar vücutta yaygın görülür.
Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Tiplere göre sınıflandırdığımız bu semptomların yanında tipik yaralar olan kırmızı, gümüş renkli plaklarla kaplı lezyonlara ek kaşıntı, yanma eşlik edebilir. Yaralar etrafında ağrı olabilir. Eklem ağrıları olabilir. Kuru ve çatlamaya eğilimli bir cilt.
Sedef hastalığı Tedavisi Nedir?
Henüz bir kesin bir tedavi bulunamayan hastalıkta tek yapılan semptomları hafifletmektir. Yaraları azaltmak, hastanın yarada oluşan ya da eklemde oluşan ağrılarını dindirmeye yöneliktir.