Şarbon, bacillus anthracis isimli bakteriyel bir etkenle oluşan enfeksiyon hastalığıdır. Şarbon, zoonotik bir hastalıktır. Şarbon etkeni genelde ot yiyen hayvanlarda sık bir şekilde enfeksiyona neden olmaktadır. Gün geçtikçe hasta sayısı azalmasına rağmen şarbon günümüzde hala güncelliğini korumaktadır. Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi ülkelerde dönem dönem endemik olarak görülmektedir. Peki şarbon nasıl bulaşır? Şarbon enfeksiyonu, hasta hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Bu bulaş direkt veya dolaylı yollarla olabilmektedir. Hasta veya enfekte olmuş hayvanların kılı, derileri, postu ve kemiklerinin sanayi fabrikalarında işlenirken etkenin bulaşması söz konusu olabilmektedir. Bakteriye deri yolu ile temas edildiğinde deri şarbonu veya bakterinin solunması durumunda ise akciğer şarbonu gelişebilmektedir. Gelişmiş ülkelerde hastalığın görülmesi genelde hastalığın görülebildiği ülkelerden ithal edilen hayvansal ürünlerin işlenmesi sırasında gelişen bulaştan kaynaklanmaktadır. Bir diğer bulaş yolu ise enfekte olmuş hayvanlarla direkt temas halinde olanlardır. Hayvanların kesimi sırasında ve daha sonrasında yenilmesi durumunda bulaş gerçekleşmektedir. Bu bulaş tipinde hem temas nedeni ile deri şarbonu hem de besin olarak tüketilmesinden dolayı gastrointestinal şarbon gelişebilir. Ülkemizde sıklıkla deri şarbonu görülmektedir. Bu durumda enfekte hayvanlarla temas sıklığı nedeni ile kasap, veteriner doktorlar çobanlar, mezbahada çalışanlar, dericilik işiyle uğraşan kişiler risk altındaki meslek gruplarındandır. Şarbon hastalığı, insandan insana geçiş gösterebilen bir hastalık değildir. Hastalık her yaş grubunda eşit riskte görülebilmektedir.
Sağlıktan
28 Ağustos 2022 - 15:12
Şarbon Bulaşıcı mıdır? Şarbon Neden Kaynaklı Olur?
Bir enfeksiyon hastalığı olan şarbon bulaşıcı mıdır? Şarbon neden kaynaklı olur? Şarbonun en etkili tedavi yöntemi nedir?
Sağlıktan
28 Ağustos 2022 - 15:12
# Şarbon tedavisi# Şarbon belirtileri# Şarbon hastalığı# şarbon nasıl bulaşır# Şarbon etkeni# Şarbon
EDİTÖR

Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunu, Evli 2 çocuk annesiyim. Uzun süre araştırdığım Sağlık ve Anne & Çocuk haberleri üzerinde yazı yazmaktayım.
İlginizi Çekebilir