Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan bir depo organıdır. Safra kesesi isminden de anlaşılacağı üzere safranın depolanmasını sağlayan bir organımızdır. Konumunun karaciğerin altında olmasının avantajı ise karaciğerde üretilen safranın kısa bir yol katederek safra kesesine gelebilmesidir. Safra, vücudumuzda sindirilen besinler için gerekli bir maddedir. Dolayısıyla safra kesesi ve safra yolları sindirim sistemimiz için önemli organlardır. Safra kesesi yaklaşık 10 cm uzunluğunda, 3 cm genişliğindedir. Oldukça küçük bir organdır. Depo edilen safradaki bazı maddeler bir araya gelip safra taşlarını oluşturabilir. Bu duruma Safra Kesesi Taşı denmektedir. Bu taşlar nedeniyle enfeksiyon, tıkanıklık gibi istenmeyen durumlar oluşabilir. Safra kesesi taşı genelde kadınlarda daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Safra kesesi taşı oluşumu için bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Genetik olarak yatkınlık, gebe olmak, diyabet hastası olmak, obez olmak, hızlı bir kilo kaybı yaşamak, hormon içerikli ilaçlar kullanmak ve siroz hastası olmak gibi durumlar bu risk faktörlerine örnek gösterilebilir.
Sağlıktan
21 Eylül 2022 - 20:51
Safra Kesesi Taşları Başka Hastalığa Sebebiyet Verir mi? Safra Kesesi Taşı Kimlerde Görülür?
Vücudumuz için önemli olan organlardan biri safra kesesinde taş oluşması riskli midir? Safra kesesindeki taş nasıl düşürülür?
Sağlıktan
21 Eylül 2022 - 20:51
# Safra kesesi tedavisi# Safra kesesi taşı nasıl düşürülür# Safra kesesi taşı kalp çarpıntısı yapar mı# Safra kesesi ağrısı# Safra kesesi# Safra Kesesi Taşı
EDİTÖR

Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunu, Evli 2 çocuk annesiyim. Uzun süre araştırdığım Sağlık ve Anne & Çocuk haberleri üzerinde yazı yazmaktayım.
İlginizi Çekebilir