Migren, beyinde nörolojik ve damarsal problemlerden dolayı oluştuğu düşünülen bir hastalıktır. Baş ağrısı günümüzde en sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Migren, baş ağrısına neden olan hastalıkların başını çekmektedir. Oluşturduğu tipik baş ağrısı ile günlük aktiviteleri oldukça etkiler. Hatta migren hastalarının şikayetlerinin şiddeti günlük aktivitelere artabilir. Bu açılardan migren hayatı kısıtlayabilecek bir rahatsızlıktır. Kadınlarda erkeklere kıyasla daha sık görülmektedir. Hastalar genelde 30 yaşın altında tanı almaktadırlar. Hastaların çoğunda aile hikayesi mevcuttur. Oluşturan faktörlerin arasında belirgin bir genetik faktör bulunmaktadır.
Migren Belirtileri Nelerdir?
Migren belirtileri çok çeşitli olabilmektedir.
Migren ağrısı başlamadan önce aura denen bir dönem vardır. Bu dönemde hastaların mideleri bulanabilir, sese ve ışığa hassaslaşabilirler, duygu durumlarında dalgalanmalar yaşayabilirler, konsantrasyonlarını toplamada zorlanmalar yaşayabilirler, iştah artışı veya iştahsızlık olabilir, uyuma isteği duyabilirler. Bunlara ek görsel, duyusal, motor ve psikolojik problemler yaşayabilirler, noktalanmalar, ışık çakmalara görebilirler, el ve ayaklarında uyuşmalar veya titremeler yaşayabilirler. Hastalar bu dönemde baş ağrısının geleceğini hissederler. Bu dönem dakikalarca, saatlerce sürebilir. Sonrasında baş ağrısı başlayacaktır. Aurasız
Migren ağrısı da görülebilmektedir. Migren ağrısı genelde zonklayıcı ve tek taraflıdır. Ağrı genelde sabahları başlar ve giderek şiddetlenerek artar. Baş ağrısına ek mide bulantısı, kusma, bulanık görme, ishal, karın ağrısı gibi şikayetler görülebilmektedir. Migren ataklar halinde görülen bir hastalıktır. Ataklar sonrası hastalar kendilerini çok halsiz ve bitkin hissederler.
Migreni Neler Tetikler?
Migren hastalığı atakları birçok etkene bağlı artabilir. Bunlardan bazıları şunlardır; stresli bir hayat yaşamak, uyku ve yemek düzeninde bozukluklar, yüksek sesler, keskin kokulara maruz kalmak şeklinde sıralanabilir. Bazı besinlerin de içerdiği maddeler nedeni ile migren ataklarını tetikleyebilirler. Çikolata, şarap, alkol, peynir, soğan, sarımsak, çerezler bu besinlere örnek verilebilir. Bunlardan farklı olarak fizyolojik faktörler de migren ataklarını etkileyebilir. Örneğin kadınların adet dönemlerinde ve yükseklik değiştiğinde kulakta oluşan basınçtan dolayı migren ataklarının arttığı tespit edilmiştir. Peki
migrene ne iyi gelir? Tetikleyicilerin hayattan çıkartılması ile migren atakları önlenebilir mi? Ataklar tetikleyicilerden korunarak azaltılabilir ancak tamamen önlenmez.
Migren Tedavisi
Migren tedavisi başlangıçta ağrı kesici ve mide bulantısı gideren ilaçlar verilebilir. Bunlar belirtileri geçirmek amacıyla verilir. Uzun vadeli tedaviler de bulunsa da migrenin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalara tedavinin yanında tetikleyici faktörlerden uzak durmaları tavsiye edilmektedir.