Maymun çiçeği virüsü genelde kemirgen hayvanlar olmak üzere insanlara virüsle enfekte olmuş hayvanlardan bulaşır. Virüs ilk kez 1968 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 9 yaşında bir erkek çocuğunda tespit edilmiştir. Çiçek hastalığı ile benzer belirtiler oluşturur ancak daha hafif bir şekilde gelişir. Semptomların bu benzerliğinden adına ‘Maymun Çiçeği Hastalığı’ denmiştir. Çiçek hastalığının aşısı bulunduktan sonra maymun çiçeği hastalığı küçük çaplı salgınlar yapmıştır ancak hiçbir zaman pandemi boyutunda bir salgına neden olmamıştır. Halk arasında maymun virüsü olarak bilinen ve bilgi eksikliğinden yanlış kanıların oluştuğu hastalıkla ilgili merak edilenleri yazımızın devamında cevaplayacağız.
Maymun Virüsü Nasıl Bulaşır?
Hayvandan insana bulaş gösterir. Çoğunlukla kemirgenlerden bulaş olmaktadır. Enfekte hayvanın kanı, vücut sıvıları, solunum yoluyla, yaşam ortamı ya da açık yarasına direkt temas ile bulaşabilir. İnsandan insana bulaş gerçekleşebilir. Genellikle solunum yoluyla ya da enfekte kişinin aktif kullandığı eşyalarla direkt temas sonucu gelişir. Maymun Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi maymun çiçeği virüsü belirtileri çiçek hastalığıyla çok benzerlik gösterir. Hastalığın belirtileri ateş yükselmesi, yorgunluk, öksürük, lenf düğümlerinin şişmesi ile başlar. Lenf düğümlerinde şişme olması çiçek ve diğer döküntülü hastalıklarda olmadığından maymun çiçeği hastalığını ayırt etmeye yarayan spesifik bir belirtidir. Ateş yükselmesini takiben 1-3 gün arasında deri döküntüleri başlar. Döküntü yüz bölgesinden çok vücutta görülür. Sıklıkla ayak ve el içinde görülür. Döküntü ilk önce deri seviyesinde daha sonra biraz kabarık ardından içi dolu kesecik şekline evrilir. Semptomları dolayısıyla göz korkutan ve insanların aklına ‘Maymun çiçeği virüsü öldürücü mü?’ sorusunu getirebilir. Ancak salgın yaptığı ülkelerde dahi ölüm oranı %1-10 arasındadır. Genelde iki ile dört hafta süren belirtileri bir süre sonra geriler.Maymun Çiçeği Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?
Maymun çiçeği hastalığı için kültür alınıp laboratuvar tarafından incelenmesi ile tanı konur. Kültür alımı genelde yara yerinden alınan materyal ile olur.Maymun Çiçeği Hastalığı Tedavisi?
Henüz kesin ve güvenilir bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu konudaki araştırmalara hala devam etmektedir.