Kulakçık Kasıldığında Ne Olur?
Kulakçık kasılmasını anlamak için öncelikle kalbin işlevinin anlaşılmasını gerekir. Kalbin görevi, kan dolaşımını sağlamak ve organlara ulaştırmak olarak ifade edilebilir. Kalp, ritmik bir kasılma ile görevini yerine getirmektedir. İnsan kalbi; üst katta 2 kulakçık, alt katta karıncık olacak şekilde 4 odacıktan oluşmaktadır.
Odacıkların görevi, kanın pompalanması ve doğru bir şekilde organlara ulaştırmasıdır. Sol kulakçık ile sol karıncık arasında yer alan mitral kapak, kan pompalanması esnasında kapanır. Mitral kapağın kapanmaması veya kapakta hasar olması, kalp hastalıklarına neden olmaktadır.
Kulakçık kasılması, temel olarak kan pompalanması sırasında mitral kapağın kapanmamasıdır. Kalp normal fonksiyonlarını yerine getirmediğinde insanlarda bazı hastalık belirtileri görülür. Bu belirtiler genellikle şunlardır:
- Çabuk yorulma
- Nefes darlığı
- Ritim bozukluğu
- Kalp yetmezliği
Kulaklık Kasılması Neden Olur?
Kulakçık kasılmasının sebebi, mitral kapağın hasar görmesinden kaynaklanmaktadır. Kan pompalandığında Mitral kapak görevini yerine getirmezse kulakçık kasılması ortaya çıkacaktır. Bu hastalık ilk aşamada sinsi seyreden ve belirgin etkiler göstermeyen bir hastalıktır.
Mitral kapak, farklı sebeplerden dolayı hasar görebilir. Kalp krizi, kalp hastalıkları, küçük yaşlarda romatizmalı ateş, mitral kapağı zedeleyen hastalıklardır. Mitral kapak bir süre sonra görevini yerine getiremez. kulakçık kasılması da bu noktada ortaya çıkar ve zamanla ilerler. Kulakçık kasılmasının uzun vadede tedavi edilmemesi kalp yetmezliği hastalığını ortaya çıkarır.
Kulakçık Kasılması Belirtileri Nelerdir?
Kulakçık kasılmasının belirtileri, hastalığın ilk aşamalarında ortaya çıkmayabilir. Mitral kapak görevini yerine getirmedikçe hastalık seyreder ve ilerleyen dönemlerde bazı belirtiler ortaya çıkar. Hastalığın en yaygın belirtisi, çabuk yorulma ve nefes darlığıdır. Efor sarf edilmemesine rağmen kalp hızlı atmaya başlar, nefes daralır.
Hastalık ilerlediğinde belirtileri de artmaktadır. Nefes darlığı zaman nefes kesilmelerine dönüşebilir. İlerleyen süreçte kanlı balgam görülebilir. Baş ağrısı ve göğüs ağrısı da bilinen başlıca belirtileri arasındadır.
Mitral kapağın görevini yerine getirmemesi, ritim bozukluğu ve kalp yetmezliğine neden olmaktadır. Kan akışı bozulur ve pıhtılaşma ortaya çıkar. Bu durum emboli ve felç gibi ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle kulakçık kasılması belirtileri fark edildiğinde geç kalmadan sağlık kontrolleri yapılmalıdır.
Kulakçık Kasılması Nasıl Tedavi Edilir?
Kulakçık kasılmasının ortaya çıkmasına neden olan etken, mitral kapağın görevini yerine getirmemesidir. Bu hastalığın tedavisi ancak mitral kapaktaki hasarın tespit edilmesi ile belirlenebilir. Tedavisi mümkün olan bir hastalıktır ve erken teşhis edildiğinde hastada kalıcı bir sağlık sorunu görülmez.
Kulakçık kasılması belirtilerini gören kişilere belirli testler ve kontroller yapılır. Mitral kapak hasarı tespit edildiğinde tedavi sürecine karar verilir. Tedavisi, kapak tamiri ve kapak değişimidir. Kapak tamiri yapılamayan süreçlerde kalbe protez kapak yerleştirilmektedir.
Kulakçık Kasılmasına Engel Olmak için Neler Yapılabilir?
Kalp sağlığını korumak için günlük hayatımızda dikkat edebileceğiniz etkenler vardır. Kulakçık kasılması sebebiyle ortaya çıkan etkileri, rutinlerimizi değiştirerek önleyebiliriz. Sigara kullanımı, kalp hastalıklarının başlıca sebeplerinden biridir. Bu hastalığa sahip olan insanların sigara bırakmaları tavsiye edilir. Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak, spor yapmak, kafein içeren içecekleri tüketmemek de engel olmak için yapılabilecek etkili yöntemlerdir.