KOAH yani kronik obstrüktif akciğer hastalığı solunum sisteminde hava akışının engellenmesi ile karakterize olan kronik bir hastalıktır.
koah ilerleyici olabilen ve sadece akciğerleri değil tüm vücut sistemlerini etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Yılda ortalama iki milyon insan KOAH sebebiyle yaşamını yitirmektedir. Oluşturduğu ölümler nedeni ile korkulan bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi edilmesi durumunda ilerlemesi önlenebilen bir hastalıktır. Tedavi kadar erken tanının hastalığın ilerlemesini önlemede faydası olduğu tespit edilmiştir.
KOAH hastalığı kadınlardansa erkeklerde daha yüksek oranda görülmektedir. KOAH oluşumuna zemin hazırlayan bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlar sigara içilmesi, mesleksel olarak kimyasallara ve toza maruziyet, hava kirliliği, enfeksiyonlar, genetik yatkınlık şeklinde sıralanabilir. En büyük faktör sigara içilmesidir.
KOAH Belirtileri Nelerdir?
KOAH belirtileri solunum sistemini etkileyen belirtilerden oluşmaktadır. En belirgin belirti nefes darlığıdır. Hastalar nefes almakta zorlandıklarını, havanın yetmediğini belirtirler. Göğüste ağrı, ağırlık, sıkışıklık ve baskı hissi oluşabilir. Hastalar belirtilerin egzersiz ve hareket ile şiddetlendiğini belirtirler.
koah belirtileri uzun bir süreyi kapsayabilir. Zaman geçtikçe belirtilerin şiddetinin arttığı gözlemlenebilir. Hastaların belirtileri genelde her gün olur, kalıcıdır. Aynı zamanda solunum sistemi enfeksiyonu geçiren hastalarda belirtiler artış gösterir. Hastaların belirgin olarak göğüs kafesleri genişlemiştir. Bazı KOAH hastalarının tipik bir görünümü vardır. Zayıf ancak göğüs kafesi genişlemiş olurlar.
KOAH tanısı bazı nefes testleri, görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar testleri ile konmaktadır.
koah hastalığı ataklar halinde görülebilmektedir. Hastaların belirtileri zaman zaman artış gösterebilmektedir. Bu alevlenmeler bazı nedenlerden dolayı olmaktadır. Kullanılan hipnotik ve diüretik ilaçlar, diyabet hastası olmak, beslenme bozukluğunun olması, hastanın tedaviye uyum göstermemesi, oksijenin uygun olmayan kullanımı, hava kirliliği, pnömoni gibi solunum sistemi enfeksiyonu geçiriyor olmak KOAH ataklarının artmasına neden olabilir. Alevlenmelerin önlenebilmesi için sigara dumanından uzak durmak, hava kirliliği olan ortamlarda maske takmak, solunum yolu enfeksiyonu riski için aşı olmak, verilen ilaçları doğru ve düzenli kullanmak yapılabilir.
KOAH Tedavisi Nedir?
KOAH tedavisinin amacı hastalığın daha fazla ilerlemesinin önüne geçmek, belirtileri azaltmak, hastaları egzersiz yapabilir hale getirmek, alevlenme dönemlerini önlemektir. Hastalara ilaç tedavisi uygulanır. Bronkodialtörler ile nefes yollarının açılması amaçlanır. KOAH hastalarının tedaviye uyumları hastalığın seyri açısından çok önemlidir. Hastaların düzenli bir şekilde tedaviye katılım sağlamaları gerekir.