Bu nedenle bebekler için aşı takvimi hazırlanmıştır ve bu takvime uyulması gerekmektedir. Yapılmayan her aşı sakatlık veya ölüm gibi ciddi sonuçlara sebep olmaktadır. Kızamık ve Karma Aşı ne zaman yapılır ve bu aşılar hangi hastalıklara karşı koruma sağlar?
Kızamık Aşısı Nedir?
Kızamık aşısının yapılma sebebi, oldukça yaygın görülen ateşli bir hastalık olan kızamık hastalığına karşı koruma sağlamasıdır. Kızamık hastalığı yüksek ateş, ciltte döküntü ve öksürük gibi belirtiler gösterir. Bazı hastalarda ağır atlatılır ve ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle Kızamık Aşısı mutlaka yapılmalıdır.
Karma Aşı Nedir?
Karma aşının yapılma sebebi difteri, tetanoz, çocuk felci, zatürre ve ortakulak iltihabı gibi ciddi hastalıklara sebep olan bir bakteriye karşı koruma sağlamaktır. Aşının yapılmaması sonucu bebek sakat kalabilir ya da ölebilir. Bu sebeple karma aşının yapılmasına özen gösterilmelidir.
Kızamık Aşısı ve Karma Aşı Zamanı
Kızamık ve karma aşı ne zaman yapılır sorusunun cevabı dozlarına göre farklılık göstermektedir. Kızamık aşısı bebeklere 12. ayın içinde ve ilkokul 1. sınıfa giderken iki doz şeklinde uygulanmaktadır. Her iki dozun da yapılmış olması oldukça önemlidir çünkü ikinci dozlar pekiştirme dozu olarak geçer. Karma aşı ise toplamda 4 doz olmak üzere ilk dozu bebek 2 aylıkken yapılır. Daha sonra 4 ve 6 aylıkken ikinci ve üçüncü dozları uygulanır. Son dozu ise bebek 18 aylıkken yapılmaktadır.
Kızamık ve Karma Aşı Sonrası
Kızamık ve karma aşı sonrası yan etkiler olabilmektedir. Bu yan etkiler; aşı yapılan yerde kızarıklık ve ağrı, hafif ateş, öksürük ve bazen deri döküntüsü olabilmektedir. Genellikle 1 hafta içerisinde geçmektedir.
Kızamık ve karma aşılarının yapılma sebeplerinden, kızamık ve karma aşı ne zaman yapılır ve aşılarının yan etkilerinden bahsettik. Çocuğunuzun sağlığı için aşılarının yapılmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.