Kızamık, rubeola adlı virüsün oluşturduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Virüs oldukça bulaşıcılık gösterir.
kızamık hastalığı, yılın Yaz ve İlkbahar aylarında daha sık görülmekle beraber en sık Mart ve Nisan aylarında görülmektedir. Kızamık hastalığı genelde çocuk yaşlarda salgınlara neden olmaktadır. Hastalık bir kez geçirildiğinde bağışıklık kazanıldığından ileri yaşlarda çok sık görülmemektedir. Ancak ileri yaşlarda geçirilen kızamık çok daha ağır seyretmektedir. Küçük yaşlarda ortaya çıktığından ve yaptığı belirtiler ile anne ve babaları kaygılandıran bir rahatsızlıktır. Ebeveynlerin akıllarına bu hastalıkla ilgili bir birçok soru takılabilir. ’
Kızamık nasıl geçer?’, ‘
Kızamık nasıl bulaşır?’, ‘Kızamık geçirenlere de tekrar bulaşır mı?’ gibi sorular en çok merak edilen sorulardandır. Yazımızın devamında bu ve bunun gibi birçok merak edilen sorunun cevabına ulaşabilirsiniz.
Kızamık Nasıl Bulaşır?
Kızamık damlacık yolu ile bulaşabilen bir hastalıktır. Konuşurken, öksürürken, hapşırırken etrafa yayılan taneciklerle direkt temas ya da dolaylı yoldan vücuda girmesi ile virüsle enfekte hale gelinmiş olmaktadır. Bulaşı kolay olan bir hastalık olduğundan hastalıktan şüphelenildiğinde dahi izolasyonun yapılması toplum sağlığı için önemlidir. Çünkü kreşlerde, anaokullarında ve ilkokullarda sık görülen salgın yapan bir hastalıktır.
Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Kızamık virüsü vücuda girdikten yaklaşık 8 ile 10 gün arasında belirti göstermeye başlayabilir. Bu dönemde virüs vücuda yayılır. İlk belirtileri ateş yükselmesi, halsiz ve yorgun hissetmek, burun ve gözde akıntı, gözde yanma, batma, kaşıntı hissi ve öksürük olabilir. Bu belirtiler gribe benzediğinden aileler dikkate almayabilirler. Bu dönemde kızamığa ait tek spesifik belirti ağız içinde ve yanaklarda küçük beyaz noktalanmalardır. Ancak bunun yakalanması oldukça güçtür. Grip benzeri bu belirtiler yaklaşık 2-5 gün sürer. Daha sonrasında döküntüler görülmeye başlar. Başta kafa ve alında başlayan döküntüler yaklaşık 3 günde vücudun her yerine yayılır. Döküntüler kaşıntılı değildir. Döküntüler başta pembe renkteyken gün geçtikçe rengi koyulaşarak kahverengiye döner. Bazı hastalarda baş ağrısı, orta kulak iltihabı, ışığa hassasiyet görebilir. Boyun, kasık ve koltuk altındaki lenf düğümlerinde şişmeler görülebilir.
kızamık belirtileri birçok hastalıkla karışabilir. Özellikle çocukluk çağında görülen birçok döküntülü hastalık bulunmaktadır. Eğer çocuğunuzun kızamık olduğundan şüpheleniyorsanız bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurmakta fayda vardır.
Kızamık Tedavisi Nedir?
Kızamık tedavisi olarak uygulanan bir ilaç bulunmamaktadır. Kızamık hastalarına yapılabilecek tek tedavi destek tedavisidir. Hastaların belirtilerine yönelik, bunları azaltmak amacıyla tedaviler uygulanabilir. Hastalık yaklaşık iki haftada gerilemeye başlayacaktır. Hastalığın tedavi sürecinde izolasyon çok önemlidir. Hastalığı geçirmemiş veya
kızamık aşısı olmamış herkesin hastayla temasta bulunmaması gerekmektedir.