Omurga eğriliğinin olması gerektiğinden fazla olması durumuna kifoz adı verilmektedir. Halk arasında daha çok kamburluk olarak bilinmektedir. Eğer bu eğrilik düşük şiddette ise belirti oluşturmayabilmektedir. Ancak şiddetli eğriliklerde hareket ederken, ayaktayken zorlanmalar yaşanabilmektedir. Bunun yanında hastalarda kozmetik açıdan da kaygı oluşturabilmektedir. Dolayısıyla ‘Kifoz düzelir mi?’ insanların sık merak ettiği bir sorudur. Görüntü olarak hoş olmayan kamburluk hem önlenebilirdir hem de tedavisi bulunmaktadır.Omurga kendi doğal yapısında eğrilikler içermektedir. Bunlar 3 adettir. İlki boyun eğriliğidir. İkincisi göğüs seviyesinde olan ters c’yi andıran bir görüntüsü olan kifozdur. Üçüncüsü ise sırtın altında bulunan c şekline benzer lordoz adı verilen eğriliktir. Bu eğrilikler fizyolojiktir. Kifoz ve lordoz, boyuna göre daha sık anormal açı alır. İnsanın dik durmasını ve hareketlerini kolayca yapabilmesini sağlamaktadır. Bu eğriliklerin anormal açılara evrilmesiyle sorunlar oluşmaya başlar. Kişilerin duruşlarında bozulmalar gelişir. Dik durmakta zorlanılabilir. Kifoz, kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir. Kifoz her yaş grubunda oluşabilen bir hastalıktır. Ancak sıklıkla ergenlik çağında görülür. Bunun nedeni ise ergenliğin eklem gelişiminin ve kemik büyümelerinin hızlandığı bir dönem olmasıdır. Kifoz birçok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Travmaya bağlı, gelişimsel bozukluk sonucu, enflamatuvar hastalık geçirdikten sonra, paget hastası olmakla kifoz gelişebilmektedir.
Sağlıktan
12 Eylül 2022 - 18:18
Kifoz Tipleri Nelerdir? Kifoz Nasıl Teşhis Edilir?
Omurilik eğriliğinden kaynaklı olan kifozun tipleri nelerdir? Kifoz tanısı konabilmesi için en belirgin belirtiler nelerdir?
Sağlıktan
12 Eylül 2022 - 18:18
# kifoz ameliyatı# kifoz# kifoz egzersizleri# kifoz belirtileri# kifoz korsesi# Kifoz ve lordoz# Kifoz düzelir mi
EDİTÖR

Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunu, Evli 2 çocuk annesiyim. Uzun süre araştırdığım Sağlık ve Anne & Çocuk haberleri üzerinde yazı yazmaktayım.
İlginizi Çekebilir