Kavun çekirdeği yağı, kavun çekirdeklerinin soğuk pres yapılarak elde edilir. Düzenli kullanım sonucu gözle görülür değişimler olduğu görülmüştür.
Ancak satın almaya karar verdiğinizde, alacağınız yağın hakiki (saf) kavun çekirdeği yağı olduğundan emin olmalısınız. Hakiki kavun çekirdeği yağı, soğuk pres ile elde edilir ve kokusuzdur. Rengi limon ve limonata rengini andırır.
Kavun Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları
Kavun çekirdeği yağının cilde faydaları aşağıdaki gibidir:
- Cildi besler ve tazeler.
- Cildi yağ ve kirden arındırır.
- Toksinleri temizleyerek cilde parlaklık kazandırır.
- İçerdiği A, B, C vitaminleri sayesinde cildin zarar görmesini önler.
- Düzenli kullanımda ince çizgi ve kırışıklıkların azalmasını sağlar, cildi gençleştirir.
- Cildin kollajen yapısını onararak ciltteki renk eşitsizliklerinin giderilmesine yardımcı olur.
- Yara izlerinin onarımına yardımcı olur.
Kavun Çekirdeği Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?
Kavun çekirdeği yağının ciltte kullanımı, cilde doğrudan masaj yapılarak gerçekleştirilebildiği gibi nemlendirici kremlere eklenerek de gerçekleştirilebilir.
Kavun Çekirdeği Yağının Saça Faydaları
Kavun çekirdeği yağının saça faydaları şöyle sıralanabilir:
- Saç derisini nemlendirerek kepekleri giderir ve yeni kepek oluşumunu engeller.
- Saç boylarının da nemlenmesini sağlayarak kırık görünümünü en aza indirir, kırıkların onarılmasına yardımcı olur.
- Saçları besler.
- Saç ve saç derisinin nem kaybetmesini önler.
Kavun Çekirdeği Yağı Saça Nasıl Uygulanır?
Yağı avcunuza 1-2 damla damlatarak saçlarına yedirebilir veya kullandığınız şampuanların içine birkaç damla ekleyerek de kullanabilirsiniz.
Kavun Çekirdeği Yağının Sağlığa Faydaları
Kavun çekirdeği yağının insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Mucize niteliğindeki bu yağın vücuttaki olumlu etkileri şunlardır:
- İçerdiği B vitamini sayesinde enerji verir.
- Erkeklerde sperm sayısını ve kalitesini artırır.
- Öksürük ve göğüs ağrılarının azaltılmasını sağlar.
- Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
- İdrar sökücü özelliğiyle vücuttaki toksinleri atarak böbrek sağlığını korur.
- Şeker tüketme isteğini azaltır, kilo kaybına yardımcı olur.
- İçerdiği antikoagülan sayesinde kanın pıhtılaşmasını önler, kalp problemlerini azaltır.
- Mide yanması ve ekşimesi gibi şikayetlerin yatışmasını sağlar.
- Kanser önleyici özelliklere sahiptir.
- Mide ve bağırsak sorunlarının giderilmesine yardım eder.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını olumlu etkiler.
- Gözde oluşan katarakt ve sarı nokta hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
- Şeker hastalığını önler.
- Yüksek oranda folik asit içerir. (Ciddi bir zararı olmasa da hamileler ve hamile olma riski olan kadınlar kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.)
- Akciğer kaynaklı hastalıkların meydana getirdiği ağrıları dindirmeye yardımcı olur.
- Uyku bozukluğunu giderir.
- Sakinleştirici ve rahatlatıcı bir özelliğe sahiptir.
- Kansızlık, gut, romatizma gibi hastalıklarda tedavi edici amaçlarla kullanılabilmektedir.
- Böbrek taşı ve kum dökme gibi sorunlarda idrar söktürücü özelliğinin faydası olabilmektedir.
Kavun Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?
- Kavun çekirdeği yağının kullanımı, direkt olarak gerçekleştirilebildiği gibi farklı içeriklerle zenginleştirilerek de olabilir. Farklı yağlarla birlikte kullanılabilir veya krem ve şampuanlara eklenebilir.
- Masaj yağı olarak kullanım alanı da mevcuttur. Sakinleştirici, rahatlatıcı ve ağrı kesici etkileriyle masajlarda tercih edilebilir yağlar arasında yer almaktadır.
- Akciğer sorunları, göğüs ağrısı ve öksürük durumlarında göğüs bölgesine ve ağrının olduğu bölgelere yavaşça dairesel hareketlerle masaj yapılmasıyla ağrıların hafifletilmesi sağlanabilmektedir.
- Ev yapımı maske ve peelinglere birkaç damla eklenerek veya maske ve peeling sonrası nemlendirici olarak kullanılabilir.
- Yara izlerinin giderilmesi amacıyla kullanıldığında, bölgeye parmak uçlarıyla masaj yaparak uygulanması önerilir. (Açık veya kabuk tutmuş yaraya uygulanması ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Bu sebeple açık veya kabuk tutmuş yaralara direkt olarak uygulanmaması önerilmektedir.)
- Duş sonrası nemli saça sürülmesiyle saçın nemi hapsederek koruması sağlanabilmektedir. Kuru saça sürülmesi halinde saç uçlarının nemlenmesi sağlanarak dış etkenlere karşı korunması sağlanabilir. Ancak kuru saça uygulanan doğal yağların saçı ağırlaştırma ve daha çabuk yağlandırma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır.
- Yenilebilir ve içilebilir formları mevcuttur ancak her kavun çekirdeği yağı yenilir/içilir formatta değildir. Çeşitli yiyeceklerde ayçiçeği ve zeytinyağına alternatif olarak kullanıldığı görülmektedir.
Kavun Çekirdeği Yağının Zararları
Kavun çekirdeği yağı neye iyi gelir sorusu dışında sorulması gereken diğer soru, bu yağın hangi durumlarda kullanılmaması gerektiği olacaktır. Yararları olduğu gibi bazı zararları ne yazık ki vardır ancak her insan için bu zararlı etkiler geçerli değildir. İçeriğine karşı alerjisi olan bireylerde kızarıklık, tahriş, kaşıntı, bulantı, kusma, ishal gibi olumsuz etkiler görülebilmektedir. Alerjinin yanı sıra yüksek miktarda kullanımlarda da bu belirtilere rastlanmaktadır.
Mide ülseri olanlar, mide ve bağırsak sorunları yaşayanlar, kan şekeri yükseklikliği problemi olanlar ve tansiyon hastaları için fazla tüketim önerilmemektedir.
İnternetten, aktarlardan ve bazı marketlerden edinebileceğiniz bu mucize yağ; kozmetik ve gıda gibi her kullanım alanı için farklı formatlarda üretilebilmektedir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi soğuk sıkım olarak elde edilen hakiki kavun çekirdeği yağını tercih etmeniz, bu yağdan elde edeceğiniz verimi artıracak ve olumsuz etkiler yaşama riskinizi en aza indirecektir. Kavun çekirdeği yağı neye iyi gelir sorusunun yanında fiyatları da sıkça araştırılmaktadır. Ev yapımı olarak da satışı bulunan bu yağ, 750 TL’den satışa sunulurken kozmetik amaçlı kullanılan bu yağın fiyatı 20-200 TL arasında değişmektedir.