Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres gibi etkenler bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin yok olmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda da sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu ciddi sorunlardan biri de bağırsak kanseridir. Bağırsak dostu olan ve kalın bağırsak kanseriyle mücadele eden 7 besin bağırsakların korunmasına yardımcı olmaktadır.
Bağırsaklarımıza dost bakteriler içeren probiyotik besinler, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca toksik maddelerin de geri emilimini engellemektedir. Kefir de içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahiptir. Süt ürünlerine enerjiniz ya da intoleransınız yoksa yoksa her gün 1 su bardağı tüketmekte fayda vardır. Kanser hastaları kefir içebilir mi? gibi soruların yanıtı olarak kefirin bu güçlü yanını ifade etmek doğru olacaktır.
Yoğurt
Dost bakteriler açısından oldukça zengin bir besin olan yoğurt, içerdiği mikroorganizmalar sayesinde sindirim sistemini düzenlemektedir. Kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıklarına oldukça iyi gelmektedir. Birçok hastalığa karşı da koruyucu etkiye sahiptir. Günde 2 kase yoğurt tüketimi bağırsaklarınızın korunmasını sağlayacaktır.
Tahıllar ve Kuru Baklagiller
Tam buğday ekmeği, bulgur, kuru fasulye, barbunya, yulaf, nohut gibi yiyecekler yüksek lif içermektedir. Bu da bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırmaktadır. Belirtilenler bağırsak kanserine iyi gelen yiyecekler içinde yer almaktadır. Toksik öğelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmamasını sağlayarak zararlı bakteri oluşumunun önüne geçilmektedir. Bu sayede sağlıklı bağırsak florasının devamlılığı sağlanmaktadır. Her gün tam tahıllı karbonhidrat kaynakları, haftada en az 2 gün kuru baklagil tüketilmesi önerilmektedir.
Hindistan Cevizi Yağı
Son senelerde yapılan bilimsel çalışmalar ışığında Hindistan cevizi yağının sindirimi kolaylaştırdığı ortaya çıkmıştır. Çünkü içerdiği orta zincirli yağ asitleri ile sindirimi kolaylaştırdığı etkisi görülmüştür. Ayrıca anti viral, anti bakteriyel özelliği de bulunmaktadır. Böylece zararlı organizmalar yok olacak ve inflamatuar bağırsak hastalıklarına karşı da koruyucu bir görev üstlenecektir. Bu açıdan tüketilmesinde efayda vardır.
Muz
Sağlıklı bir bağırsak florası için düzenli çalışan sindirim sistemi çok önemlidir. Kabızlık ve ishal, bağırsak florasını bozarak bağırsaklardaki yararlı bakteri sayısını azaltmaktadır. Bu da emilim bozukluklarının oluşmasına neden olmaktadır. Muz içerdiği lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzenlemekte ve ishal, kabızlık gibi durumların önüne geçmektedir. Sindirim sorunu ya da hazımsızlık problemi varsa muzun olgun olmasına dikkat edilmelidir.Olgunlaşmamış olan muzlar, sindirimi zorlayacak ve hazımsızlık, gaz gibi şikayetleri artıracaktır. Muz bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltacak etkiye sahiptir. Kalın bağırsak kanserinin oluşumunda koruyucu özelliği olan muzun tüketilmesinde fayda var. Kanser riskinin artmasında ya da seviyenin çoğalmasında mücadele eden iyi besinlerden biridir.
Badem
Badem tüketen ve tüketmeyen çocuklarla ilgili yapılan araştırmalarda, badem tüketen çocukların bağırsak bakterilerinde daha olumlu gelişmeler olduğu saptanmıştır. İçerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotasına olumlu etkileri olarak yararlı bağırsak bakterileri üretmeye başlamaktadır. Her gün 10 – 12 adet badem yemek ciddi manada yarar sağlayacak ve bağırsaklarınızın iyileşmesini kolaylaştıracaktır. Kalın bağırsak kanseri beslenme şartları içerisinde kesinlikle bademe yer verilmesinde fayda vardır.
Ispanak
Ispanak gibi yeşil yaprakları sebzeler bağırsaklarda yer alan iyi bakterilerin çoğalmasını sağlamaktadır. Yararlı bakterilerin salınan enzimler, sebzelerin içindeki şekeri bakterilerin enerji kaynağı olarak kullanmasını sağlamaktadır. Yani vücudumuza dost olan bakterilerin sayısının artmasına olanak tanımaktadır. Bu yönüyle ıspanak da diğer besinler gibi kalın bağırsak kanseriyle mücadele eden 7 besin içinde yer almaktadır.