Hepatit B Aşısı Nedir?
Hepatit B aşısı, insanları HBV olarak adlandırılan virüsten korumak için yapılan bir aşıdır. Hepatit B virüsü, son derece bulaşıcı olan, insanların karaciğerini etkileyen bir virüstür. Hepatit B hastalıkları, kronik ve akut olarak görülebilir. Kronik Hepatit B, tedavi edilmesi zor olan ve erken ölümlere sebep olan bir durumdur. Akut hepatit B ise tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Hepatit B aşısı, bebeklik dönemlerinde yapılmaya başlar. Günümüzde aşının ilk dozu, hastanelerde yapılmaktadır. Bebekler hastanelerden aşı yapıldıktan sonra taburcu edilir. İkinci dozu ve üçüncü dozu da yapılan aşı için sağlık kurumları aileleri bilgilendirmektedir.
Hepatit B Aşısı Neden Yapılmalıdır?
Hepatit B aşısı kaç yaşına kadar uygulanabileceği konusunda sınırlama olmayan, yetişkin insanlara da yapılan bir aşıdır. Bu aşının yapılmaması, insanlarda karaciğer hastalıklarına neden olur. Karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve karaciğer iltihaplanması, hepatit B virüsünden kaynaklanan hastalıklardır. Hepatit B aşısı yapılmadığında, bu hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak zordur.
Hepatit B aşısı yetişkinlerde antikor seviyesinin düşük çıkması halinde uygulanabilen bir aşıdır. Ancak her insanın bebeklik döneminde bu aşıları yaptırmış olması gerekir. Ömür boyu koruyuculuk sağlamasa da sağlıklı bir yaşam sürmek için hayati önem taşır. Bebeklikte aşı yaptıran birçok insanda yetişkinken bu aşının yapılmasına gerek kalmamaktadır.
Hepatit B Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?
Hepatit B hastalığı, karaciğer hastalıkları olarak da bilinen bir hastalıktır. Aşı yapılmadığında insandan insana bulaşır ve tedavisi çok zordur. Hepatit B virüsü, karaciğer kanseri gibi ölüm riski olan hastalıklara sebep olur. Hepatit B aşısı kaç yaşına kadar uygulanabileceğinde sınırlama olmayan bir aşıdır ve yetişkinlere yapılabilir.