Gebelik Rutin Test Fiyatları 2022
Gebelikte aylara göre yapılması gereken testlerin türleri ve sağlık kurumu özellikleri değişiklik gösterebilmektedir. Hamile olan anne adayının durumu bakımından değişiklikler olabilmektedir. Rutin testler genellikle Sağlık Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre sürdürülmekte, güncellemeler özel hastanelerde değişebilmektedir.
Hamilelik Döneminde Yapılması Gereken İlk Test
Hamilelikten şüphelenilmesi durumunda ilk başta yapılması gereken test kan testi, idrar testi gibi testler olacaktır. Hamilelik kan testi idrar testinden emin olunamayan durumlarda yapılır. En net sonuç kan testine göre sonuçlanmaktadır.
Döllenme dönemi takibine göre idrar testinin şüphe durumu belirlenebilir. Adet döneminin ortasında gerçekleşen döllenme ardından gelen ikinci haftada test yapılabilir.
Sağlık Ocağında Gebelik Rutin Testleri
Anne adayları için gebelikte testler sağlık ocağında gerçekleştirilebilmektedir. Testler için gereken cihazlar bazı durumlarda olmadığında yönlendirmelere göre klinik seçimi yapılabilmektedir. Genellikle anne adayları kayıtlı oldukları sağlık ocağına başvuru yaparak sonuç alabilmektedir. Ayağa kalkamayacak durumdaki hamileler için kurumlardan evde sağlık hizmeti desteği talep edilebilir.
Haftalara Göre Gebelikte Yapılan Testler
Gebelikte haftalara göre yapılan testler doğru zamanda bazı hastalıkların önüne geçebilmek için önemlidir. Bebek gelişimine göre hangi hastalıkların olabileceği önceden tespit edilmelidir.
1 İlk Üç Ayda Yapılan Testler | Gebelik Rutin Testleri
İlk üç ayda yapılan testler 11 ve 14’üncü haftalara denk gelmektedir. Bebekteki ense kalınlığının ölçümü yapılarak down sendromu kontrolleri gerçekleşmektedir. Bu tahlilin bu dönemde yapılmaması durumunda bir daha tespit yapmak mümkün olamamaktadır. Birinci trimester döneminde yapılan en önemli kontrol down sendromudur.
2 Gebeliğin 20.Haftasında Yapılan Testler
Hamilelikte yapılması gereken testler ikinci üç ayda devam eder. Bu süreçte önemli detaylar bulunmaktadır. İkinci trimester dönemi olarak da isimlendirilen bu dönem 16 ve 22 haftalar arasındadır. Risk ölçümü yapılan dönemde kan akışına bakılmakta ve anormal durumlar varsa önlemler alınmaktadır.
- Fetal ekokardiyografi
- 35 yaş üzeri hamilelerde amniosentez
- Doppler kan akımı ölçümleri
- Kalpte anomali şüphesi kontrolleri bu dönemde yapılan hamile testleridir.
3 Üçüncü Üç Ay Trimester Testleri Neler?
Üçüncü üç ayı kapsayan dönemde birçok test yapılmaya devam edilmektedir. Glikoz testlerine başlanan 24’üncü haftada bebekten de su alınarak detaylı incelemeler yapılabilir.
- Tam kan sayımı ve tam idrar tahlili sonuçlarındaki risk durumuna göre bebekten su alma durumu olacaktır.
- Anne ve babada kan uyuşmazlığı durumu olduğunda yapılması gereken test IDC testidir. Bu testin negatif çıkması iyi bir gelişme olacaktır. Yani anne baba arasındaki uyuşmazlık bebekte bir soruna neden olmamış demektir. Kan uyuşmazlığı iğnesi yapılarak önlem alınır ve yeni sorunların önüne geçilmesi hedeflenir.
Şekerli su testindeki ölçüm sınırlaması ise sonuçların 140 ve üzeri olması halinde gerçekleşmektedir. Bu durumda yapılması gereken test OGTT testi olacaktır.
4 Bakteri Taraması Testi Dönemi
Bakteri taraması testi yapılan dönem 35 ve 37’inci hafta arasıdır. Bakteri taraması anne odağında gerçekleşmektedir. Bebeklerde sıkıntılı bir süreç olasılığı varsa Grup B Streptokok testi geciktirilmeden yapılmalıdır.
Hamilelikte testler arasında en önemlilerden bakteri taraması testi, bebek son haftalarındaysa ve sıkıntıdaysa uygulanabilir. Ek olarak doğumu geciken bebek durumlarında da NST yapılmaktadır. Bebekteki ölü doğma durumunun kontrolü için bu önemlidir. Daha farklı ve riskli durumlar olduğunda ise doppler ultrasonografi yapılarak tespitler netleştirilmektedir.
5 Hamilelikte Kızamıkçık Enfeksiyonu Riskleri
Hamile kalan kadınlar kızamıkçık aşısını doğum ardından yaptırabilir. Ancak yine de emzirme döneminde bir risk olup olmadığından emin olmak faydalı olacaktır. Doktorunuza başvurarak olasılılar hakkında bilgi edinmelisiniz.
Hamile kalan kadın yakın dönemde kızamıkçık enfeksiyonu geçirmişse bunu uzmana mutlaka söylemelidir. Bağışıklığı olmayan kadınların hamile kalmadan önce bu durumu fark etmesi ve aşılandıktan sonra hamile kalması gerekmektedir. Hamilelikte bu aşının olmaması için ayrıca dikkat etmek gerekir.
Hamilelikte kızamıkçık enfeksiyonu riskleri göz ardı edilmemesi gereken konular arasındadır. Bebeklerde organ sorunlarına neden olabilen bu durum için annenin test yaptırması gerekmektedir. Gebelik kan testi yapılırken bu tür enfeksiyon olasılıkları hakkında da bilgilendirme istenmelidir.
6 Hepatit B ve C virüsleri
Hamilelikte Hepatit B ve C virüsleri için kontrollerin yapılması önemlidir. Bebeğe geçme olasılığı olan bu hastalıklar için yeni doğan bebeklere bu aşılar uygulanmaktadır. Virüsü geçiren kadınlar kontrollerini tam şekilde yaptırmalıdır. Sarılık ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
7 Gebelikte HIV virüsü Taraması
Hamilelikte yapılan testler arasında en önemlilerden biri de AIDS hastalıklarının kontrolüdür. Gebelik sürecinde bu sorunların olması halinde bebeğe geçmeden önlemlerin alınması gerekmektedir. HIV virüsü olduğu tespit edilen anneler için uygun bir tedavi uygulaması gerçekleşecektir.
8 Gebelikte Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık Taraması
Gebelikte cinsel yolla bulaşan hastalık taraması yapılması önemlidir. Frengi enfeksiyonu hem annede hem de bebekte sorunlara neden olabilmektedir.
Chlamydia taraması da bir diğer önemli kontroldür. Cinsel yolla bulaşan hastalık taraması sonucu olarak enfeksiyon görüldüğünde antibiyotik tedavisine başlanması gerekebilir.
Risk grubundaki hastalara farklı taramalar da önerilebilmektedir. Gebelerin durumuna göre doktor yönlendirmeleri gerçekleşecektir. Gebelikte testler genel olarak atlanmaması gereken uygulamalardır.