Gaps ne demek? Sorusunun en belirgin ve net cevabı bağırsak sorunlarını belirli menüler ve gıdalar eşliğinde iyileştirmek için yapılan diyet diyebiliriz. Gaps bağırsak sorunu, besinlerin ya da vücudumuzdaki kimyasalların, bakterilerin kana karışmasıdır. Gaps diyeti kişilerin tahılları tahıl ürünlerini pastörize süt ve süt ürünlerini, nişastalı sebzeleri ve de karbonhidratları tüketmeyi bırakmalarını gerektiren bir diyet çeşididir. Bu diyetin amacı sindirimi zorlayan ve bağırsaklara zarar verebilecek olan yiyeceklerden uzak durmaktır. Sağlıksız bir bağırsak vücudu her anlamda olumsuz etkiler ve hatta beynin nasıl çalıştığına dahi müdahale etmektedir. Bu yüzden gaps diyeti bu tür sorunların önüne geçmeye ve bağırsakları iyileştirmeye çalışmaktadır. Gaps Diyeti Gerektiren Rahatsızlıklar Nelerdir?
- Otizm
- DEHB
- Disleksi
- Dispraksi
- Epilepsi
- Depresyon
- Şizofreni
- Bipolar Bozukluk
- Obsesif – Kompulsif Bozukluk
- Bozulmuş olan yeme alışkanlığı
- Çocukluk çağındaki gıda intoleransı ve alerjiler
- Yapay tatlandırıcıları bırakmak, yapay tatlandırıcılar bağırsakta bulunan bakterilerde dengesizlikler oluşturabilmektedir. Bu da metabolizmada problem çıkarabileceğinden tatlandırıcılardan uzak durmak en önemli adımdır.
- Meyve ve sebzelere yönelmek, 2016 senesinde yapılan bir çalışmada da görülmüştür ki meyve ve sebze yemek zararlı bakterilerin artmasını önlemektedir.
- Probiyotikleri kullanma, birçok faydalı bakterileri bulunan probiyotikler ve özellikle probiyotik yoğurt yemek,kan şekeri seviyesi düşürebilmektedir.
Gaps Diyeti Nasıl Yapılır?
Gaps diyeti oldukça kısıtlayıcıdır ve tamamen bitişi 2 yıl sürebilmektedir. Gaps diyetinin üç aşaması vardır ve bunlar şu şekilde sıralanabilir:- Gaps Diyeti Giriş
- Gaps Diyeti
- Gaps Diyetine Yeniden Giriş