Folat Eksikliği Nelere Yol Açar?
Sağlıklı kan hücrelerinin oluşumu ruh ve beden sağlığımız için hayati önem taşır. Depresyondan tutun ten rengimizin sağlıklı görünüme sahip olmasına ve çocuklarda görülen otizm spektrum bozukluğu, spina bfida gibi kalıtsal hastalıkların görülme sıklığına kadar bir çok durumda vücudumuzda bulunan folat ya da folik asit değerlerinin etkisi azımsanamayacak kadar büyüktür.
Folat Normal Değeri Kaç Olmalıdır?
Folik asit ya da folat normal değeri insan vücudu için önemli bir ihtiyaçtır. Doğal besinlerden depolayabileceğimiz folat düzeyi yeterli değilse doktor tavsiyesi ile folik asit takviyesi kullanılarak bu eksiklik giderilebilir. Sağlıklı bireylerde kan tetkiki ile ölçülen folik asit değeri yaklaşık olarak 2.7-17.0 ng/mL arasında yer alması gerekir. Bu değerlerin altında çıkan tetkik sonuçları folik asit eksikliği tanısı alır ve folik asit takviyesi kullanması gerekir.
Folat Düşüklüğünün Tehlikeleri Nelerdir?
Folat düşüklüğü ya da folik asit eksikliği insan sağlığı için ciddi sıkıntılara yol açabilir. Anemiye sebep olabilir. Özellikle doğurganlık çağında folik asit eksikliği doğacak bebeğin otizm spektrum bozukluğu, serebral palsi, spina bfida gibi birçok anomali ile dünyaya gelmesine sebep olabilir. Vücuttaki folik asit eksikliği kişide yorgunluk, ten renginde solukluk, sık tekrarlayan ve uzun süre iyileşmeyen ağız içi yaraları ile kendini gösterebilir. Tedavi ile kontrol altına alınmazsa büyüme sorunlarına yol açıp gelişim geriliğine sebebiyet verebilir. Nefes darlığı, düzensiz kalp atışı, konsantrasyon zorluğu, saç kaybı gibi birçok rahatsızlığın nedeni araştırıldığında yine folat eksikliği sonucuyla karşılaşılabilir. Öte yandan, iştah kaybı, kaslarda ağrı ve güçsüzlük, iç huzurunu kaybetmiş ruh hali, unutkanlık gibi birtakım semptomlar da folat eksikliği habercisi olabilir. Yaşam kalitenizi arttırmak ve sağlığınızı korumak için belirli aralıklarla folik asit, folat değerlerini kontrol ettirmek herkesin faydasına olacaktır.