Kalbin çevresinde kalbi koruyan ve hareketlerinin kolaylığını sağlayan üç tabaka bulunmaktadır. Bunlar içten dışa endokard, miyokard ve epikarttır. Bu katmanların en iç kısmında bulunan tabaka endokard tabakasıdır. Endokartın iltihaplanması durumuna verilen isim endokardittir. Endokardit hastalığı genelde bir enfeksiyon etkeni nedeni ile oluşur. Bu enfeksiyon etkeni genelde bakterilerdir. Bunun yanında mantarlar ve parazitler de Endokardit oluşumuna neden olabilmektedirler. Endokardit hastalığı diğer kalp rahatsızlıkları gibi kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen rahatsızlıklardandır. İleri yaş grubundaki kişilerde daha sık görülen bir hastalıktır. Genelde 50 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Endokardit oluşumuna ortam hazırlayan birçok risk faktörü bulunmaktadır. Romatizmal kapak hastası olmak, konjenital veya dejeneratif kalp hastalıkları, kalbe yerleştirilebilen kalp pili gibi cihazlar, diyaliz tedavisi alıyor olmak, ilaç bağımlılığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler endokardit olmak açısından riskli grupta bulunmaktadırlar.
Endokardit Belirtileri Nelerdir?
Endokardit hasalarında genelde en yaygın görülen belirti ateş yükselmesidir. Ateş yükselmesi tipik olarak inişli çıkışlı olarak görülmektedir. Titreme, halsizlik hissi, geceleri olan terleme şikayeti, nedeni belirlenemeyen kilo kaybı, iştahsızlık, kansızlık gibi belirtiler açığa çıkabilmektedir. Bunun yanında nefes darlığı, göğüste ağrı, vücutta noktalanmalar şeklinde morarmalar oluşabilir. Endokardit belirtileri bazen sessizce seyrederken bazense oldukça şiddetli ve günlük yaşamın akışını bozacak derecede olur.Endokardit Tanısı Nasıl Konulur?
Endokardit tanı kriterleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar majör(büyük) ve minör(küçük) olarak adlandırılmaktadır. En az iki majör kriter veya 1 majör kriter ve 3 minör kriter veya 5 minör kriterin gözlendiği hastalara endokardit tanısı konmaktadır. Majör Kriterler- Alınan kan örneğinde enfeksiyon etkeni tespit edilmesi
- Endokardiyal tutulum bulgularının olması
- Altta yatan endokardite zemin sağlayabilecek bir kronik rahatsızlığın olması
- Ateşin 38’den yüksek olması
- Damarsal bozukluklar
- İmmün hastalığın varlığı