Duruş bozukluğu, günlük yaşantıda hayat kalitesini oldukça etkileyen bir sorundur. Kişinin postürü hem medikal hem kozmetik açıdan önemlidir. Uzun süre masa başında oturmak, sürekli kambur durmak, ağır eşya taşımanın gerektiği işlerde çalışmak, egzersizden yoksun bir yaşantıya sahip olmak gibi nedenlerden dolayı duruş bozukluğu gelişebilir. Her insanın omurgasında belli eğrilikler vardır. Bunlar fizyolojik olan durumlardır. Boyun bölgesinde ve bel bölgesinde c şeklinde, göğüs kafesi bölgesinde ve halk arasında kuyruk sokumu olarak adlandırılan kısım ise ters c şeklindedir. Yandan bakıldığında s harfine benzer görünümdedir.
Duruş Bozukluğu Neden Olur?
Kamburluk gibi postür bozuklukları ise genelde omurgaya uzun süreli olarak dengesiz yük bindirmek nedeni ile oluşur. Gebelikte, obez kişilerde özellikle omurgaya yük bindirmeye bağlı duruş bozuklukları gelişir. Bu bozukluklar ailesel yatkınlığa ve çevresel etkenlere bağlı şekillenebilmektedir. Duruş bozukluğunu düzeltmek uzun ve zorlu bir süreç olabilmektedir. Kişilerin alıştıkları duruşlarını düzeltmeleri biraz zaman alabilmektedir. Öncelikle kişilerin hayatlarına bazı yenilikler katmaları gerekmektedir. Monoton yaşam tarzından uzak durmak, uzun saatler masa başında durmamak, oturulan koltuk ve sandalyelerin omurganın şekline uygun olup ergonomik olmasına özen gösterilmelidir, duruş bozukluğu düzeltme egzersizleri yapmak gerekmektedir. Duruş bozukluğu nedeniyle omuzlarda ve kollarda ağrı, kaslarda zayıflık, güçsüzlük oluşabilir. Duruş bozukluğu, sinir sıkışmaları, bacaklarda, dizde ve ayak bileklerinde ağrı oluşabilir. Duruş bozukluğunun düzeltilmemesi durumunda bu ağrılar kronik bir hal alabilir. Bu durum da kişinin yaşam kalitesini düşürecektir.Duruş Bozukluğunu Düzeltmek İçin Egzersizler
Duruş bozukluğu tedavisi fizyoterapi ile yapılmaktadır. Ancak bir fizyoterapiste gitmeden de evde yapabileceğiniz basit egzersizleri ile duruşunuzda azımsanamayacak değişimler yaratabilirsiniz. Öncelikle sabah ilk uyandığınızda germe açma hareketleri yapabilirsiniz. Bu egzersizler sayesinde vücudunuz günlük hayattaki basit hareketlere hazır hale gelmiş olur. Kollarınız serbest konumdayken omuzlarınızı geriye doğru hareket ettirebilirsiniz. Kolları yan taraflara açarak önünüzde birleştirebilirsiniz. Bacakları çapraz şekilde açıp, kolları arkanızda birleştirerek öne eğilebilirsiniz. Bu saydığımız egzersizler kaslarınızı rahatlatıp duruşunuzu düzeltmeye yardımcı olacaktır. Duruş bozukluğunu düzeltmek için egzersizler yapmak doktor gözetiminde olursa çok daha faydalı olur. Düzenli spor yapmayı bir alışkanlık haline getirmek de postürünüze katkı sağlayacaktır. Bunların yanında duruş bozukluğunu düzelten korse giyerek duruşunuzda düzelme sağlayabilirsiniz.