Diz kireçlenmesi, ileri yaşlarda ortaya çıkan eklemlerde oluşan kıkırdak yapısındaki bozulmalar nedeniyle eklem hareketlerinin kısıtlanmasıyla oluşur. Kireçlenmeler sıklıkla yük taşıyan eklemlerde görülür. Kireçlenme birçok eklemde oluşabilir. Diz ekleminin yanında elde, kalçada ve omurgada da oluşabilir. Ancak en sık diz eklemlerinde oluşur. Eklem kıkırdağındaki bu değişikliğin oluşumunda birçok faktör etki etmektedir. Genetik olarak yatkınlık, kemik erimesinin görülmesi, eklemlere alınan darbeler, uzun süreler eklemin zorlanması gibi durumlarda kireçlenme oluşumuna zemin hazırlanır. Sigara kullanılması, fiziksel egzersiz yapmamak, kaslardaki güçsüzlük de hastalığın gelişmesine etki edebilecek nedenlerdendir. Sıklıkla ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. En sık görüldüğü yaş aralığı 50 yaş ve üzeridir.
Diz Kireçlenmesi Neden Olur?
Diz kireçlenmesine neden olabilecek birçok risk faktörü bulunmaktadır. İleri yaş, romatizmal hastalığı olanlar, enfeksiyon hastalıkları, hemofili hastası olmak gibi durumlarda diz kireçlenme riski artmaktadır. Tüm vücudu yaygın olarak tutan inflamatuar hastalıklarda da kireçlenme görülebilmektedir. Bu inflamatuar hastalıklara gut hastalığı, lupus hastalığı örnek verilebilir.
Diz Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Diz kireçlenmesi belirtileri sıklıkla hareket kısıtlılığı olarak kendini gösterir. Hastalığın ilk dönemlerinde halsizlik ve eklem ağrısı olabilir. Bu eklem ağrısı zaman geçtikçe artar ve kalıcı bir hale gelir. Diz kireçlenmelerinde hastalar eğilip, kalkmakta çok zorlanırlar. Hareketlerinde tutukluklar, kitlenmeler oluşabilir. Hareket ederken eklemlerde çıtırtı sesleri gelebilir. Dizde oluşan bu bozukluk yürümeye, merdiven inip çıkmaya da etki eder. Hastalar uzun süre yürüdüklerin veya hareket ettiklerinde ağrılarının arttığından şikayetçidirler. Hastaların dizlerinde dönem dönem şişlikler oluşabilir. Diz kireçlenmesi yavaş bir şekilde ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Sıklıkla etkilenen eklemle sınırlıdır. Eklem ağrısı aralıklı, şiddetinin artıp azaldığı dönemleri içerebilir. Ağrı sızlayıcı ve derindir. Bu nedenle hastalarda rahatsızlık hissi oluşturur.
Diz kireçlenmesi belirtileri hareketle artar istirahat ile azalır. Hastaların belirtileri hava değişikliğine göre değişkenlik gösterebilir.Diz kireçlenmesi tanısı hastanın şikayet öyküsü, laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılarak konur. Peki
diz kireçlenmesi nasıl geçer? Diz kireçlenmesi ilaç tedavisi uygulanarak ve fizik tedavi ile düzeltilebilmektedir.
Diz kireçlenmesi egzersizleri eklem sağlığı için oldukça yararlıdır. Bir fizyoterapist eşliğinde yapılması gerekmektedir.
Diz kireçlenmesi tedavisi sırasında hastaların kilo almamalarının sağlanması gerekir. Çünkü ekleme daha fazla yük bindirmek hastalığın ilerlemesine neden olabilir.
Diz kireçlenmesi bitkisel tedavi ile düzelmese de şikayetlerin azaltılması açısından faydalıdır. Örneğin o bölgeye aloe vera sürmek kısa süreli bir destek tedavisi olabilir. Ancak mutlaka doktor takibinde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.