Eğer serum ferritin değeri belirtilen miktarın altında olursa bu doğrudan demir eksikliği tanısı konmasına neden olur. Kandaki demir normal değeri ferritin için bazı kaynaklara göre 40-45 ng/mL olarak da aktarılıyor. Değerin sonuçlanması için mutlaka uzman doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
İnsan kanında demir elementi bulunur. Bu demir miktarının az veya çok olması halinde çeşitli belirtiler baş göstermeye başlar. Kan değerlerindeki ferritin demir oranının 40-45 ng/mL altında olması halinde demir eksikliği söz konusu olur. Demir eksikliği olan kişilerde görülen yaygın belirtiler ise şu şekilde yansıyor;
- Aşırı ve sürekli yorgunluk hissi
- Halsizlik hissetme
- Uykuda bile dinlenememe
- Torak, buz veya toz yeme isteği
- Genel ağrılar
- İltihaplanmalar
- Şiddetli baş ağrıları ve baş dönmesi
- Göğüs kafesinde keskin ağrılar
- Tırnak yapısında hassaslaşma ve kırılganlık
- Kalp ritminde artış-hızlanma
Kişide demir normal değeri halinde gözlenmezse yukarıda sıraladığımız belirtilerin tamamı ya da en az birkaçı beraber görülebilir. Bu tarz demir eksikliği belirtileri ciddi hastalıkların habercisi olabileceği için mutlaka uzman bir doktora başvurulması tavsiye edilir.
Demir Eksikliği Neden Olur?
Demir eksikliği en yalın tanımıyla demir tüketiminin azalmasından kaynaklanır. Demir içeren besinlerin az ya da hiç tüketilmemesi zamanla kandaki demir değerinin düşmesine ve çeşitli hastalıklara neden olur. Öte yandan Hamilelik, adet dönemi ve benzeri dönemlerde de demir eksikliği durumu ortaya çıkabilir. Demir eksikliği belirtileri görülen kişilerde diğer nedenleri ise şu şekildedir;
- Yaşlanma
- İşlenmiş gıda tüketimi
- B12 eksikliği
- Hayvansal gıdaların yanlış tüketimi
- Çay, kahve gibi fazla kafein içeren şeyler tüketmek
Tüm bu nedenler demir normal değeri için olumsuz durumlarla karşılaşmanıza doğrudan neden olur. Özellikle de beslenme alışkanlıklarının demir eksikliği üzerinde fazla etkisi olduğu kanıtlanmıştır.