Beslenme yolu ile çinko günlük yeteri seviyede alınmasına rağmen bazı hallerde çeşitli kronik hastalıklara bağlı olarak vücut tarafından emilmesi mümkün olmaz.
Çinko Nedir?
Genel olarak bazı gıdalarda doğal olarak yer alan ve vücut içinde gereken ana bir mineral olan çinko hücresel metabolizmada görev almaktadır. Çeşitli enzimlerin katalitik aktivitesi için gerekli olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemi yaraların iyileşmesi, protein ve DNA sentezi ile hücre bölünmesinde görev almaktadır. Hamilelik dönemlerinde, çocukluk ve ergenlik zamanlarında büyüme ile gelişimi desteklemektedir. Özellikle tat ile koku duyusunun gelişmesinde son derece önemli olmaktadır.
Çinko Eksikliği Nedir?
Günümüzde pek ok hastalığa neden olan çinko eksikliği bir mineral eksikliği olmaktadır. Bu neden ile vücut içinde yer alan sağlıksız durumların meydana gelmesinin önüne geçmek amacı ile çinko eksikliğinin giderilmesi çok daha önemlidir. Çinko eksikliğinin ortadan kaldırılması için pek çok yöntem bulunur. Bu mineral eksikliğinin belirtilerini ve hangi hastalıklara yol açtığını öğrenmek için kesinlikle belirtileri hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Çinko eksikliği yaşamamak için her gün düzenli olarak çinko takviyesi içeren besin maddelerinin tüketilmesi gerekmektedir. Çinko eksikliği olması halinde insan vücudunda büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine sebep olmaktadır. Şiddetli vakalarda saç dökülmesi, ishal, cinsel olgunlaşmasının gecikmesi ya da göz ve deri lezyonlarının oluşmasında büyük rolü vardır. Kişilerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülmesi mümkün olabilir.
Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Vücut içinde hücre üretimi ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarında çinko önemli bir yere sahip olmaktadır. Büyüme, gelişme ve üremenin bir parçası olan çinko eksikliği yeni hücrelerin üretilememesine neden olacaktır. Çinko eksikliğinin belirtileri şunlardır;
- Nedeni bilinmeyen kilo kaybı,
- Ciltte iyileşmeyen ya da açık olan yaralar,
- İştah kaybı,
- İshal,
- Saç dökülmesi,
- Bebek ve çocuklarda gelişim geriliği,
- Bağışıklık sisteminin zayıflamasın ile bağlantılı olan enfeksiyon hastalıklarına yakalanma,
- Ruhsal değişimler,
- Ten renginde sararma,
- Testosteron hormonunda azalma,
- Cinsel isteksizlik,
- Yüz ve vücudun diğer farklı bölgelerinde meydana gelen akneler,
Çinko Eksikliğinin Yol Açtığı Hastalıklar
Genel olarak günlük vücudun gerekli seviyede çinko alımı sağlıklı bir şekilde yaşamların devam edebilmesi için son derece önemli olmaktadır. Vücudun günlük gereken çinkoyu alamaması ya da çinko eksikliğinin tedavi edilmemesi halinde bazı hastalıkların meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Özellikle ileri seviyede çinko eksikliğinin yol açtığı hastalıklar şunlardır;
- Kansızlık yani anemi,
- Kısırlık yani infertilite,
- Enfeksiyon hastalıkları,
- Diyabet,
- Yumurtalık kanseri,
- Cilt kanseri,
- Lösemi,
- Bağırsak kanseri,
- Felç ya da kalp krizi,
- Obezite,
- Gece körlüğü,
Çinko eksikliği ne gibi sorunlara neden oluyor sorusu günümüzde en çok araştırılan konuların başında yer almaktadır. Bundan dolayı çinko eksikliği nedeni ile oluşan hastalıklarda erken tedavi önemlidir. Çinko eksikliği vejeteryanlar, veganlar, hamile, emziren kadınlar, yaşlılar ve sadece anne sütü ile beslenen 6 aydan büyük olan bebeklerde çok daha fazla görülmesi mümkün olacaktır.