Çocukları için endişelenen anneler bu 7 yöntemle çocuğunuzun iştahını arttırın:
Çocuğunuza Doğru Örnek Olun
Çocuklar ailedeki beslenme alışkanlıkları ve yeme düzeninden çok etkilenirler. Evde sağlıklı ve düzenli bir beslenme biçimi yoksa çocuktan da bunu beklemek doğru olmaz tıpkı süt içmeyi sevmeyen bir anne ve babanın çocuğundan sütü sevmesini beklemek gibi düşünebilirsiniz. Sofraya birlikte oturulmalı ve erişkinlerin tükettiği besinleri tüketebildiği yaştaysa kendisinin de bu besinlerden az da olsa yemesi sağlanmalı, ona özel yemek yapılmamalıdır. Kendisinin yemesine izin verilmeli ve teşvik edilmelidir. Çocuk televizyon karşısında yemek yiyen bir anne baba görürse o şekilde öğreneceğinden, ailece sofrada oturarak, eline telefon, tablet gibi aletler verilmeden yemeğe alıştırılmalıdır.
Yesin Diye Yanlış Besinler Vermeyin
Her çocuğun tatlı besinler sevdiği bilinir. Sadece yesin diye çocuğa bisküvili, sütlü karışımlar yaparak yedirmeye çalışmak veya besinleri karıştırarak bulamaç haline getirerek sunmak çocuğa gereksiz yüksek kalori vereceği gibi bu tür beslenme alışkanlıkları çocuğun daha sonra sağlıklı ve yeni besinlere dirençli olmasına sebep olabilir. Çocukların katı gıdaya geçiş dönemi başladığından itibaren çatalla ezilerek pütürlü gıdalara alıştırılmalı, yemek istemese bile zamana yayılarak sabırla denemeye devam edilmelidir.
Yemek Öncesi Atıştırmalığa İzin Vermeyin
Çocuğunuzun sofrada daha istekli yemek yemesini istiyorsanız öncesinde abur cubur denilen tarzda atıştırmalıklar yemesine izin vermemeniz gerekir. Yemekte yediği besine direnç gösteriyorsa ısrar etmeden sofrayı kaldırıp bir sonraki öğüne kadar başka bir gıda almasına engel olabilirsiniz. Israr etmeden fakat farklı bir alternatif de oluşturmadan diğer öğünü beklemeniz çocuğunuzun yemekteki sağlıklı besinleri tüketmesini kolaylaştırır.
Yemeği Ceza Ya Da Ödül Olarak Kullanmayın
Çocuklarda yemek yeme alışkanlığı konusunda başlangıçta ceza ya da ödül yöntemi işe yarar gibi görünse de uzun süreli olmayacağı kesindir. Bu alışkanlığın sürekli olabilmesi için “yaşamak ve sağlıklı olmak için yemeliyiz” algısının oturtulması daha doğru bir davranıştır.
Olumsuz Davranışı Pekiştirme
Büyüklerin dikkatini çekmek için çocuklar bazen yemekteki olumsuz davranışları kullanabilirler. Yemek yemeyen çocuğun anne babalar üzerine düştüklerinde bu çocuğun hoşuna gittiğinden olumsuz davranışını devam ettirebilir. Bu yüzden aç olsa bile iştahsız davranabilir. Bu nedenle yemek yeme konusunda sofrada ısrarcı olmaktan ve üzerine düşmekten kaçınılmalıdır.
Yemek Öncesinde Oyun Oynayın
Çocukların uykulu ve yorgun olduğu zamanlarda yemek konusunda daha az istekli oldukları bir gerçektir. Yemek öncesinde oyun oynayan bir çocuk ise sofraya daha enerjik ve neşeli oturur. Bu şekilde yemekten daha fazla keyif almaya başlar.
Beslenmeleri Çocukların İştahını Açacak Şekilde Hazırlayın
Çocukların ilgisini çeken şeyler onlarda merak uyandırır. Sebzeleri değişik formlarda ya da tabaklarda değişik şekillerde sunmak dikkatini çekebilir. Sevdiği çizgi film karakterlerinin olduğu tabak ve bardaklar da kullanılabilir. Sade peynir yemekten hoşlanmayan bir çocuğun peyniri omletin içinde yemesi ya da börek ve tost olarak tüketmesi sağlanmalıdır. Süt ve yoğurt yemeği sevmeyen bir çocuğun süt veya yoğurduna taze meyve konularak tatlandırılabilir.
Çocuğun yemek yemesi konusunda aşırı ısrarcı olunması ters etki yaratabileceğinden çok üzerine gitmeden ama emin adımlarla denemeler devam etmelidir. Sabırla bu 7 yöntemle çocuğunuzun iştahını arttırın.