Bronşiyolit genelde iki yaşından küçük çocuklarda görülen enfektif bir etken nedeni ile oluşan alt solunum yolu enfeksiyonudur. Bebek hastalığı olarak bilinir. Bebeklerin çoğunda görülen bu hastalık iki yaşından önce en az bir kez görülür. Hastalık genelde kış aylarında ve sonbaharın geç dönemlerinde görülmektedir. Hastaların çoğu bir yaşından küçüktürler. Annelerin aklına sık takılan sorulardan biri bronşiyolit bulaşıcı mıdır sorusudur. Hastalığın oluşmasına en büyük neden enfektif etkenlerdir. Bu yüzden enfektif etkenlere maruz kalındığında açığa çıkabilecek bir hastalıktır. Dolayısıyla evet Bronşiyolit bulaşıcı olabilir. Ancak yetişkinlere bulaş çok sık görülen bir durum değildir. Peki bronşiyolit nedenleri nelerdir? Bronşiyolit oluşumunun en sık nedeni viral kaynaklı enfektif etkenlerdir. Ancak birçok durum bronşiyolit oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. Anne, babası veya etrafındaki bireyler nedeni ile sigara dumanına maruz kalan, anne sütünü yeterince almamış bebeklerde, kalabalık ortamlarda sık bulunan bebeklerde ve sosyoekonomik seviyesi düşük olan ailelerin bebeklerinde bronşiyolit görülme olasılığı daha yüksektir. Bronşiyolit bebeklerde oluşturduğu belirtilerle anne ve babaları kaygılandırabilir ancak korkulacak bir rahatsızlık değildir. Tedavisi uygulandığında belirtilerin çok büyük çoğunluğu kısa sürede yok olacaktır.
Anne ve Çocuk
27 Ağustos 2022 - 19:02
Bronşiyolit Neden Olur? Bronşiyolit Tanısı Nasıl Konulur?
İki yaşından küçük çocuklarda sık görülen bronşiyolit neden olur? Bir solunum yolu enfeksiyonu olan bu hastalığın tanısı nasıl konulur?
Anne ve Çocuk
27 Ağustos 2022 - 19:02
# Bronşiyolit tedavisi# Bronşiyolit tanısı# Bronşiyolit belirtileri# bronşiyolit nedenleri# bronşiyolit bulaşıcı mıdır# Bronşiyolit
EDİTÖR

Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunu, Evli 2 çocuk annesiyim. Uzun süre araştırdığım Sağlık ve Anne & Çocuk haberleri üzerinde yazı yazmaktayım.
İlginizi Çekebilir