Bebeklerin birçok ölümcül hastalıklardan korumak amacıyla sağlık bakanlıkları tarafından devlet hastanelerinde vurulan aşı takviminde yer alan verem aşısı bebeklerin sağlıkları açısından veremden korunmak amacıyla yapılmaktadır. Ülkemizde verem hastalığının verilen verilere nazaran daha fazla olduğu bilinmektedir.
BGC verem aşısı, deri içerinden enjeksiyon ile vücuda verilen bir aşıdır. Bebeklerin cilt yapıları hassas olduğu ve deri altına yapıldığı için sağlık çalışanları tarafından sağlık ocağı ya da hastane ortamında yapılmalıdır. Yapılan bebeklerde verem aşısı yan etkisi olarak alerjik bir durum olarak karşılaşabilirsiniz.
Verem aşısının yan etkileri ortalama 1,5 ay ya da 3 ay aralığında sürebilir. Verem aşısı hastalığın kapılmaması için değil aynı zamanda verem virüsünün daha az zararla ve rahat atlatılmasını sağlar. Peki, yeni doğanlarda verem aşısı takviminde yer alan ve kafalarınıza oluşan bebeklerde verem aşısı ne zaman yapılır sorularınızı cevaplayalım.
Bebeklerde Verem Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?
Verem aşısı yeni bebeklerde uygulanan enjeksiyonla deri altına verilen bir koruyucu aşıdır. Verem aşısı bebekler de sağlık uzmanları tarafından önerilen bebeklerde verem aşısı ne zaman yapılmalı sorularınıza 8 haftalık iken yapılmaktadır. Yapılan BGC aşısı tüm hayatı boyunca korunduğu bilinmektedir. Ülkemizde verem hastalığının çok görülmesi sebebiyle önemli bir aşıdır.
Verem aşısı bebeğin 12 haftayı tamamlamış ise ya da daha da büyükse verem aşısı yapılmadan önce aşı yerinde skar yani yara izi olmaması için deri testi yapılması gerekir. Daha önce aşı yapılmış olan bebek ve çocuk gurubuna tekrar aşı yapılmamaktadır. Eğer ki çocuklara 6 yaşına kadar verem aşısı yapılmamışsa, doktorların önerdiği bebeklerde en geç verem aşısı ne zaman yapılmalı sorularınıza 6 yaşından sonra aşıyı önermemektedir.
BGC aşısı yeni doğan bebeklerde verem aşısı ne zaman yapılır diye kafanızda oluşan sorularınızı cevaplamış olduk.