Verem aşısı bebeklerde gösterdiği alerjik, ateş gibi belirtiler yaşayabilir. Bu belirtiler kısa süreliğine bebeklerin canın yanması bebeğin huzursuzluk oluşmasına sebep olabilir. Bebeklere uygulanan tüm aşılar gibi verem aşısının da iğne yapılan yerin şişmesi, ağrının oluşması, hafif kızarma gibi geçici bir bebeklerde verem aşısının yan etkileri görülebilir.
Verem aşısının ardından aşı yerinin temiz ve ıslak kalmamasına dikkat edilmeli. Yan etkileri arasında koltuk altı şişmesi gibi etkiler de meydana gelebilir. Bebeklere uygulanan verem aşı yerinin kızarıklık oldu diye pansuman yapılmamalıdır. Oluşan kabarcık zamanla iyileşme gösterecektir. Aşının bebeklerde verem aşısı ateş yapar mı sorularınıza yanıtlayarak detaylandıralım.
Bebeklerde Verem Aşısında Çokça Görülen Yan Etkiler
Verem aşısı yeni doğmuş bebeklerin ilk 3 aylarında hastalıklardan ve başka virüslerden de kurtulmak amacıyla sağlık çalışanı tarafından deri altına iğneyle verilen bir dozdur. Bu yapılan aşının hemen hemen tüm bebeklerde verem aşısında çokça görülen yan etkiler bulunmaktadır.
- Deri altına iğne ile verildiği için enjeksiyon yerinde kas ağrısı, hafisi kızarıklık ve şişkinlik oluşması, düşük yüzdelerle bazı bebeklerde görülmektedir.
- Yapılan tüm aşılar gibi bazen ateş yükselmesi, iştah kapalılığı kaslarında ağrı meydana gelebilir, bu süreç 1 ya da 2 hafta içerisinde düzelmezse hekiminize başvurun,
- Verem aşısı vücut direncini göre iğne yerinde skar izi oluşabilir,
- Diğer aşılara nazaran verem aşısının felç bırakma durumu %1 oranında görülmektedir,
- Koltuk altında yer alan bezlerin şişmesi, boğaz kısmında oluşan şişme yan etkileri yüzde olarak diğer aşılara nazaran en düşük oranda seyretmektedir,
- Çok nadiren de görülse de bebeklerde verem aşısında görülen ağır vakalar arasında yer alan kemik iltihaplanması milyonda bir ya da sıfır olarak görülmektedir.
- Aşırı alerjik bir durumdan kaynaklı bazı rahatsızlıklara da milyonda bir olacak şekilde rast gelmektedir.
Bebeklerin ilk aylarında vurulması ve hayatları boyunca koruyan bebeklerde verem aşısı ateş yapar mı sorularınızı yanıtlamış olduk.