Bebekler doğduklarından itibaren daha hastaneden çıkmadan bazı aşılar yapılır ve belirli bir zamana kadar da aşı uygulaması devam eder. Bu aşılar, bebeklerin bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve yakalanılan diğer hastalıkların hafif atlatılmasını sağlar. Bu nedenle bebeklerde aşı uygulamasına dikkat edilmelidir. Çocuk felci hastalığı nedir ve bebeklerde çocuk felci aşısı ne zaman yapılmalıdır?
Çocuk Felci
Çocuk felci poliyomyelit enfeksiyonu sonucu oluşmaktadır. Ağız yoluyla ya da bu enfeksiyonu taşıyan insanların dışkısı ile temas etmiş yiyecekler aracılığıyla bulaşmaktadır. Enfeksiyon genel olarak sessizce yayılmaktadır. Bazen de grip virüsü gibi kendisini göstermekte ve yavaş yavaş sinir sistemine ulaşmaktadır. Sinir sisteminde oluşturduğu hasar sonucunda da çocuk felci hastalığı görülmektedir. Çocuk felci enfeksiyonundan korunmak için; el hijyeni, beden hijyeni, gıdaların gerektiği şekilde temizlenmesi ve çocuk felci aşısının yaptırılması gerekmektedir. Çocuk felci aşılarının yapıldığı ülkelerde bu hastalık görülmemektedir. Genel olarak hastalığın görüldüğü ülkelerde bebeklerde çocuk felci aşısının yapılmadığı görülmektedir.
Çocuk Felci Aşısı
Çocuk felci aşısı iki yöntemle uygulanmaktadır. İlk yöntem olan ağız yoluyla damla şeklinde uygulanması genellikle hâlâ çocuk felci hastalığı görülen ülkelerde yapılmaktadır. İkinci yol olan aşı ise çocuk felci hastalığının görülmediği ülkelerde uygulanmaktadır. Ülkemizde uzun yıllardır görülmeyen bu hastalık için aşılama yolu uygulanmaktadır.
Çocuk Felci Aşısı Ne Zaman Uygulanmalıdır
Çocuk felci aşısının uygulanma zamanı ise 5’li karma aşı içerisinde 2, 4, 6 ve 18. aylarda 4 doz ve ilköğretim 1. sınıfta olmak üzere toplamda 5 doz olarak uygulanmaktadır. Çocuk felcini tedavi edecek bir ilaç olmadığından dolayı bebeklerde çocuk felci aşısı yapılması gerekmektedir.
Çocuk Felci Aşısı Sonrası
Çocuk felci aşısında alerjik belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler; nefes tıkanıklığı, hırıltı, kalp hızının artması, kurdeşen ve baş dönmesi olarak sıralanabilir. Bebeklerde çocuk felci aşısından sonra bu belirtiler görülüyorsa acilen hastaneye gitmeniz gerekmektedir.