Bebek aşı takvimi, çocuğunuzun hangi aşılara ne zaman ihtiyacı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Çocukluk dönemi aşıları çocuğunuzu birçok farklı enfeksiyon ve hastalığa karşı korumanın en iyi yoludur.
Aşı nedir?
Aşı vücudun bağışıklık kazanabilmesi için hastalık yapan etkenin vücuda az miktarda verilmesi ile bedenin hazırlıklı olmasını amaçlayan bir bileşimdir. Aşılama bu bileşimin değişik yollarla vücuda uygulanmasına verilen isimdir. Aşılamanın hedefi hastalık oluşumunun önlenmesidir.
Bebeklerde aşı neden önemlidir?
Aşılama dünyada artık doğum anından itibaren başlamaktadır. Bu şekilde salgınlara ve ciddi oranda ölümlere yol açmış birçok hastalığın önüne geçilebilmiştir. Çoğu ülkede rutin olunması gereken aşılardan oluşan bir Aşı takvimi planlanmaktadır.
Ülkelerde görülen hastalıkların farklılığından dolayı planlanan Aşı takvimi de çeşitlilik göstermektedir. Türkiye’de de aşılama bir aşı takvimi ile uygulanmaktadır. Bu aşı takvimi bebekler için 2 yaşa kadar bir zaman aralığını kapsamaktadır. Her bireyin doğumundan itibaren olduğu aşılar aşı karnesine not edilir böylece herkesin bir düzen içinde bağışıklık kazanması sağlanır.
Bebek aşı takvimi - ay ay aşı programı
Ay ay bebeklerin olması gereken aşılar TC. Sağlık Bakanlığının yayınladığı aşı takvimi baz alınarak sıralandı. Aşı olmakla ilgili bilmemekten doğan yanlış bilgilere itibar etmemenizi öneririz. Gelişen teknoloji ile aşılar insan vücuduna maksimum yararı sağlar hale gelmiştir.
1.Ay bebek aşı takvimi
Aşı takvimi aslında bebek doğar doğmaz başlamaktadır. Bebek doğduğunda ilk yapılan müdahalelerden sonra bebeğe tıpta Hep-B diye adlandırılan Hepatit B aşısı uygulanır. Hepatit B aşısının ikinci dozu 1. Ayın sonunda uygulanmalıdır.
2.Ay bebek aşı takvimi
İkinci ayın sonunda tıpta BCG, KPA, DaBT-İPA-Hib olarak adlandırılan aşılar yapılmalıdır. Bu aşıların halk dilindeki isimleri sırasıyla verem aşısı, konjuge pnömokok aışısı ve beşli karma aşı olan difteri, boğmaca, tetanoz, polio ve Hib menenjit aşısıdır.
3.Ay bebek aşı takvimi
Üçüncü aya özgü aşı bulunmamaktadır. Ancak eğer takvimde eksik aşı dozu bulunuyorsa tamamlanabilir.
4.Ay bebek aşı takvimi
Dördüncü ayda konjuge polio aşısı ve difteri, boğmaca, tetanoz, polio, Hib menenjit karma aşılarının ikinci dozlarının uygulanması gerekmektedir.
6.Ay bebek aşı takvimi
Altıncı ay sonunda Hepatit B aşısı ve difteri, boğmaca, tetanoz, polio, Hib menenjit karma aşısının son dozu olan üçüncü dozları yapılmadır. Bunun yanında OPA olarak adlandırılan oral polio (çocuk felci) aşısının ilk dozu yapılmalıdır.
9. Ay bebek aşı takvimi
Dokuzuncu ayda olunması gerek spesifik aşı yoktur ancak yine olunmamış eksik aşılar tamamlanabilir.
10.Ay bebek aşı takvimi
On sekizinci ayın sonunda difteri, boğmaca, tetanoz, polio, Hib menenjit karma aşısının pekiştirme dozu uygulanır. Bunun yanında oral polio aşısının ikinci dozu ve Hepatit A aşısının ilk dozu uygulanmalıdır.
2 Yaş Bebek Aşı Takvimi
Hepatit A aşısının ikinci dozu uygulanmalıdır.
Aşılar Nerede Uygulanır? Aşı Ücretli Midir?
Aşı takvimi dahilindeki tüm aşılar sağlık bakanlığınca sağlık merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Devletin Karşılamadığı Aşılar Nelerdir?
Bu aşılar rutin aşı takvimi dışında uygulanabilecek olan aşılardır. Bu aşıların olunmasının gerekliliği ile ilgili tartışmalar vardır ancak herhangi bir hastalığa karşı edinilecek bağışıklık ne kadar erken kazanılırsa o kadar iyi olacaktır. Bu aşılar şu şekildedir;
- Meningokok aşısı,
- Rotavirüs aşısı,
- HPV aşısı,
- Grip aşısı
şeklinde aşılardır.
Bebeklerde Özel Aşılar Nelerdir?
Yukarıda bahsettiğimiz rutin aşı takvimi programında bulunmayan ve devletin karşılamadığı aşılar aslında bebeklerde özel aşılar olarak adlandırılmaktadır. Rutin aşı takvimi, özel aşılarla desteklenir ise birçok hastalığa bağışıklık kazanılacağından hekimlerce yapılması önerilmektedir.
Bebeğinizin COVID-19 aşısına ihtiyacı var mı?
COVID-19 aşısı şu anda bebeklere önerilmemektedir. Bazı araştırmalar, mRNA COVID-19 aşılarını alan hamile kişilerin hamilelik sırasında ve emzirirken bebeklerine bağışıklık (antikorlar) geçirebildiğini göstermiştir. Bu alanda daha çok araştırma gerekiyor.
Aşıların riskleri veya yan etkileri var mı?
Herhangi bir ilaç gibi, aşılar da yan etkilere neden olabilir. Çoğu zaman, aşıların yan etkileri hafiftir, kendi kendine geçer ve sadece birkaç gün sürer. Yan etkilerin çoğu, bebeğinizin bağışıklık sisteminin aşılandığı hastalığa karşı koruma oluşturduğunun iyi bir işaretidir. Bebeğinizin bağışıklık sistemi onları enfeksiyondan korumaya yardımcı olur.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere aşıların olası yan etkileri hakkında çocuk doktorunuza danışınız.
- Düşük ateş
- Bebeğinizin aşı olduğu yerde kızarıklık, şişme veya ağrı
Aşılara karşı şiddetli alerjik reaksiyonlar nadirdir. Alerjik reaksiyon (döküntü veya nefes almada zorluk gibi) vücudunuza giren bir şeye verilen tepkidir.
Aşıdan sonra dakikalar veya birkaç saat içinde ciddi bir alerjik reaksiyon meydana gelir. Bebeğinizde şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri varsa veya acil olduğunu düşündüğünüz mutlaka doktorunuzu aramalısınız. Şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri şunları içerir:
- Solunum Problemleri,
- Boğazın ve yüzün şişmesi,
- Kurdeşen. Bunlar cildinizde bazen kaşınan kırmızı yumrular,
- Ateş, uyku hali ve tokluk hissi (bebeklerde),
- Zayıflık, baş dönmesi ve hızlı kalp atışı,
Hemen hemen tüm çocuklar için aşı olmanın faydaları, olabilecekleri yan etkilerden daha fazladır. Bu, bir aşıya karşı şiddetli alerjik reaksiyon gösteren, bağışıklık sistemi zayıflamış veya kanser gibi ciddi bir hastalığı olan çocuklar için geçerli olmayabilir.
Bebeğinize aşı yaptırmanın riskleri konusunda endişeleriniz varsa, çocuk doktorunuza danışabilirsiniz.