Verem aşısı yani BCG aşısı ne zaman yapılır sorularınıza cevap olarak yeni doğan bebeklerin ilk aylarında enjeksiyonla deri altına uygulanan, fazla bir yan etkisi bulunmayan vücut direncini yükselten aşı tipidir. Verem aşısı bebeklere bulaşabilecek birçok virüsün de önüne geçmektedir. BCG aşısı bebeklerin 8 haftayı doldurduktan sonra aile hekimliğinde veya devlet hastanelerinde aşı takvimi ile vurdurabilir.
Verem aşısı olarak bilinen BCG aşısı en son ne zaman yapılır sorularınıza cevap olarak bebeklerin 2 ayını doldurduğu andan itibaren vurulmaya başlanmalıdır. Bebeklerin 3üncü ayında veya daha da büyükse deri testi yapılmadan aşı vurulmamalıdır. Uzman doktorlar tarafından çocukların 6 yaşına kadar aşının vurulması gerektiğini 6 yaşını dolduran çocuklara BCG aşının yapılmamasını önermektedir.
BCG Aşısının Yan Etkileri Var Mı?
Bebeklerin ilk aylarında verem veya birçok virüslerinde önüne geçen aşı dozu olan BCG aşısının yan etkileri var mı gibi ebeveynlerin en çok kafalarında oluşan soru işaretidir. Verem aşısının yan etkileri çok az bilinmektedir. BCG aşısının bazı durumlarla bir araya gelerek yan etkilileri farklılık göstermektedir.
BCG yani verem aşısı sağlık ocağında ya da hastane ortamında sağlık çalışanı tarafından yapılmalıdır. Deri altına enjeksiyon ile yapıldığı için BCG aşısının dozu fazla ya da eksik olursa, aşı yapılırken çok fazla derinden yapılırsa, aşı yapılan bebek ya da çocukların bağışıklık sisteminde herhangi bir düşüklük varsa veya aşılama yapılan kişinin hangi yaş gurubunda yer aldığı gibi durumlar BCG aşısının yan etkilerinin belirtisi olarak bilinir.
Verem aşısı yan etkileri en az olan aşıdır. Alerjik şişmeler veya akıntı olarak yan etkilerinin belirtileri olarak bilinir. Bu gibi durumların geçici olduğu en fazla 2 hafta aralığında iyileşme söz konusu olmaktadır. Bu süreç içerinde iyileşme olmazsa doktora başvurabilirsiniz. Verem aşı olarak biline bebeklere uygulanan hayat boyu koruma özelliği taşıyan bu aşının BCG aşısı en son ne zaman yapılır sorularınızı cevaplamış olduk.