. Basur muayenesi nasıl yapılır? Birkaç adımda sizler için derledik.
- Muayeneye Gitmeden Önce Neler Yapılmalı?
Muayeneye gitmeden 1-2 saat öncesinden tuvalet ihtiyacı giderilmiş olmalıdır. Hasta tarafınca basur muayenesinde dikkat edilmesi gerekenler aslında bundan ibarettir. Geri kalan adımlar tamamen doktor tarafından gerçekleştirilmektedir.
- Doktor, Hastanın Şikayetini Dinler
“Hemoroid işte.” denilip geçilmemeli, hastanın kendi gözünden anlattığı şikayet doktor tarafından itina ile dinlenmelidir. Zira, hastanın yaşadığı şikayet hemoroid dışında bir bağırsak rahatsızlığından kaynaklanabilir. Maazallah, gözden kaçan şey bir kanser başlangıcı bile olabilir.
- Sıradaki Adım Muayenedir
Diğer rahatsızlıklara göre daha mahrem bir muayene gerektireceği için hastanın maksimum konforda olmasına azami dikkat gösterilmelidir. Muayene ortamı, hastanın tamamen rahat hissedeceği bir ortam olmalıdır.
- İlk Önce Dış Muayene Yapılır
Buradaki amaç dış hemoroid kontrolüdür. Yani aslında dış basur muayenesi nasıl yapılır, bu madde bunun da cevabıdır. Aynı zamanda makat bölgesinin görünür dış kısmında ve çevresinde bir çatlak, enfeksiyon, vs. olup olmadığı da bu adımda kontrol edilir. Dış basur muayenesi için hastanın dirsekleri ve dizleri üzerinde durması yeterlidir.
- İç Hemoroid Olup Olmadığı da Tespit Edilir
Basur rahatsızlığı dış basur ve iç basur olarak ikiye ayrılır. Dış basur söz konusu değilse hasta iç basurdan ötürü sıkıntı çekiyor olabilir. Ya iç basur muayenesi nasıl yapılır? Biraz daha kapsamlı bir süreç söz konusudur. Bunun için gerekli olup olmamasına göre doktor tarafından sırasıyla üç adet muayene yöntemi uygulanır.
- Parmak İle Muayene
Bir hemoroid rahatsızlığı mevcut ise çok büyük ihtimalle burada teşhis edilecektir. Yani anoskopi, reksigmoidoskopi veya kolonoskopi ile basur muayenesi her zaman gerekmemektedir. Netice olarak, bir basur rahatsızlığı söz konusu ise geri kalan teşhis yöntemlerine ihtiyaç kalmadan doktor gerekli reçeteyi bu adımdan sonra yazabilecektir. Lakin bu adımda bir iç basur teşhisi yapılamazsa aşağıdaki kamera ile gözlem metotları ihtiyaca göre sırayla uygulanmalıdır. Ek olarak; parmak ile muayenede iç basur tespiti yapılamadığı takdirde, şikayetlerin başka bir nedenden kaynaklanma yüzdesi arttı demektir.
- Anoskopi
Anüs açıklığına yakın makat bölgesinin gözlemlendiği izleme metodudur. Parmak ile muayenede saptanamayan bir iç basur veya başka bir enfeksiyon olma ihtimaline karşı yapılır. Anoskopide kalın bağırsak bölümleri gözlemlenmez.
- Rektosigmoidoskopi
Rektum, sigmoid kolon gibi kalın bağırsağın anüs açıklığına yakın yerlerinin gözlemlediği teknolojik muayene yönteminin adıdır. İç basur haricinde başka bir bağırsak rahatsızlığının söz konusu olup olmadığı da bu işlem sırasında kontrol edilir.
- Kolonoskopi
Cihaz yardımıyla yapılan muayenenin son kısmıdır. Aynı zamanda en kapsamlı kısmıdır. Kolonoskopi ile yapılan muayenede tüm kalın bağırsak gözlemlenir. Sadece hemoroid değil, diğer olası hastalıklar hakkında da teşhis yapılabilir. Hatta eğer kolonoskopi ihtiyacı söz konusu ise, kalın bağırsakta bir enfeksiyon olma ihtimali, hemoroid ihtimalinden daha yüksek demektir.
Doktorunuzun reçete olarak yazdığı ilaçlarla birlikte beslenmenize sürekli dikkat etmeniz, en önemli kuraldır. Çünkü basur rahatsızlığı kronik bir rahatsızlıktır. Hiç dikkat edilmemesi halinde uzun yıllar sonrasında bile nüksedebilir. Herkese sağlıklı ve uzun bir ömür diliyor, hiçbir şeyin sağlık kadar değerli olmadığını hatırlatarak yazımızı sonlandırıyoruz değerli okurlarımız. Basur muayenesi nasıl yapılır, kapsamlıca tüm adımlar bu şekildedir.