Alzheimer hastalığı, beynin farklı bölgelerinde nöronların (beyin hücresi) kaybı ile oluşan; beynin kavrama, hatırlama gibi birçok işlevinde yetersizlik oluşumuna neden olan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.
Alzheimer genelde ileri yaşlarda görülen bir ihtiyarlık hastalığıdır. Hastalığın görülmeye başlama yaşı ortalama 60’tır. Hatta günümüzde ihtiyarlık hastalıklarının başını çekmektedir. Görülme sıklığı günden güne artan bir hastalıktır. Yaşlılarda unutkanlığın en sık sebebi
Alzheimer hastalığıdır. Dünya genelinde yaklaşık 20 milyon Alzheimer hastası olduğu düşünülmektedir. Bu kadar sık görülmesinden dolayı insanların aklına alzheimer ile ilgili birçok soru gelir. Bunlardan bazıları ‘
Alzheimer genetik mi?’ ,’
Alzheimer tedavisi var mıdır?’ ve ‘Alzheimer evreleri ve belirtileri nelerdir?’ gibi sorulardır. Sırayla cevap vermek gerekirse alzheimer hastalığının oluşumunda birçok etken olsa da en baskın görülen faktör kalıtsal yatkınlıktır. Ancak henüz hastalığın nedeni kesin bir şekilde bulunamamıştır. Elde olan bilgilerle genetiğin alzheimer oluşumuna etki olduğu tespit edilebilmiştir. Diğer soruya gelirsek eğer alzheimer hastalığının henüz bir tedavisi bulunabilmiş değildir ancak hastanın yaşam kalitesini arttırmaya yönelik tedaviler uygulanabilir. Son sorunun cevabını ve alzheimerla ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruların cevabına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Alzheimer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer hastalığının ilk zamanlardaki belirtisi bellek bozukluklarıdır. Hastalar evlerine dönerken yollarını kaybedebilir, her zaman yaptığı yemeklerin tariflerini unutabilir, yaşadığı olayları hatırlamayabilirler. Bu belirtiler önemsiz unutkanlıklar da olabilir. Ancak alzheimer hastalarının unutkanlıkları sıklaşmaya başlar ve unuttukları şeyleri tekrar hatırlayamazlar. Hastalar odaklarını toplamakta, basit sorunları çözmekte ve hesap yapmakta zorlanabilirler. Para üstünü dahi hesaplamakta zorlanabilirler. Hastalar konuşurken de zorlanmalar yaşayabilirler. Basit, günlük hayatta kullandıkları kelimeleri hatırlayamaz hale gelebilirler. Hangi günde, ayda hatta yılda olduklarını dahi unutabilirler. Gün geçtikçe bu unutmalar sıklaşmaya başlar. Araba, bisiklet kullanmakta zorlanmaya başlarlar. Yer ve yön mukayeselerini kaybedebilirler. Eskisi gibi arkadaşları ile vakit geçirmeye hevesli olmayabilirler. Bir süre sonra öz bakımlarını da ihmal ederler. Duş almak, el yıkamak, diş fırçalamak gibi basit şeyleri yapmayı unutabilirler. Hatta ileri evrelerde nasıl yapacaklarını da hatırlamayacaklardır. Hastalar çok ileri evreye geldiklerinde yemek yedikleri halde unuttukları için tekrar yemek yemek isteyebilir, en yakınlarının yüzlerini hatırlayamayabilirler. Hatta hastalar aynadaki kendi yansımalarını dahi hatırlamayacak evreye gelebilirler.
Alzheimer evreleri 7 dönemden oluşmaktadır. 1. Evrede hastalar basit unutkanlıklar yaşarlar. 2. Evrede çok hafif bozukluklar yaşamaya başlarlar. 3. Evrede biraz yakınları tarafından fark edilecek şekilde sorunlar yaşamaya başlamışlardır. 4. Evrede artık ciddi unutkanlıklar başlayacaktır. Bu unutkanlıkların derecesi yedinci evreye dek artarak gider. Hastaların evreler arasındaki geçişi çevresel etkenlerden çok çabuk etkilenebilir. Bulunduğu mekanın stabil ve sakin kalması, hayatında stresin olmaması önemlidir. Bu hastalar hayatlarında yeni sayılabilecek her şeyden çok çabuk etkilenirler.
Alzheimer Hastalığı Tedavisi Nedir?
Günümüzde alzheimer hastalığının etkin bir tedavisi mevcut değildir ancak hastalara belirtileri hafifletecek ilaçlar verilmelidir. Hastaların mutlaka bir hekim tarafından takip edilmesi önemlidir. Ayrıca kişisel bakımını yerine getiremeyeceğinden yanında ona yardımcı olacak birilerinin olması mutlaka gereklidir. Hem hasta hem hasta yakınları için zorlayıcı bir süreçtir. Artık bu tip hastalar için özel merkezler bulunmaktadır. Hastalar buralardan hizmet alabilirler.