Akut romatizmal ateş hastalığı kendini ismiyle açıklayan bir rahatsızlıktır aslında. Ateş yükselmesi ve eklemlerde belirti oluşturması ile karakterize bir hastalıktır. Hastalığın sık görülme yaş aralığı 5 ile 15 yaşları arasındadır. Çocuklarda sık görülen bir rahatsızlık olduğundan aileleri evhamlandırabilen bir hastalıktır.
Akut romatizmal ateş yetişkin yaş grubunda da sık olmasa da görülebilen bir hastalıktır. Sıklıkla bir üst solunum yolu enfeksiyonu ardından ortaya çıkar. Bu üst solunum yolu enfeksiyonu etkeni genelde streptokokal kaynaklıdır. Görülme sıklığı artan hastalıklardan birisidir.
Akut Romatizmal Ateş Belirtileri Nelerdir?
Akut romatizmal ateş hastalığı birçok sistemi tutabilen kompleks bir hastalıktır. Tipik olarak eklemleri, kalbi, cildi tutabilir. Eklem tutulumu hastaların yarısından çoğunda görülmektedir. Eklem tutulumu olan hastalarda genelde büyük eklemlerin etkilendiği gözlenir. Eklemlerde şişlik, şiddetli ağrı, kızarıklık, ısı artışı, hassasiyet hissi ve hareketlerde kısıtlılık görülebilmektedir. Eklemlerdeki bu ağrı gezici tarzdadır. Eklem ağrısı zaman içinde değişiklik gösterebilir. Eklem tutulumuna tıpta artrit adı verilmektedir. Artrit hasar bırakmadan geriler ve düzelir. Artrit aynı anda birkaç eklemde beraber görülebilmektedir.Kalp tutulumu hastaların yaklaşık %70 ‘inde görülmektedir. Genelde ilk 15 günde belirtiler ortaya çıkar. Hastalarda çarpıntı, kalpte üfürüm sesi, ödem oluşabilir. Hastaların kalp zarlarında enflamasyon vardır.
Akut romatizmal ateş kalp tutulumu önemli bir sorundur.Bir diğer tipik belirti ise Sydenham koresi adı verilen konuşmada ve yürümede bozukluklar, el ve ayaklarda güçsüzlük görülmektedir. Hastaların uzuvlarında istemsiz, kendini tekrarlayan, kontrolsüz hareketler görülür. Bu hareketler uyku esnasında kaybolmaktadırlar. Bu belirti yaklaşık 3 ay sürer ve daha sonra kaybolur. Cilt tutulumu ise kendini ciltte yaralar oluşturarak gösterir. Yaraların çoğu kol ve bacaklarda ortaya çıkar. Soğuk ile kaybolup sıcak ile belirginleşmeye başlar. Bunun yanında cilt altında ele gelen nodüller oluşabilir. Haftalarca geçmeyebilirler. Tekrar edebilir, sert, ağrısız bu nodüller farklı birçok hastalıkta da oluşabilmektedir.
Akut Romatizmal Ateş Tedavisi Nedir?
Akut romatizmal ateş tedavisi genelde ilaç reçete edilerek yapılmaktadır. Daha sonrasında ise destek tedavisi uygulanır. Doğru ve düzenli tedavi ile hastalık belirtileri geriler ve yok olurlar.