Alevi Akdeniz ateşi , ateş yükselmesi ve mukozal dokuların iltihaplanması ile tekrarlayan atakların görüldüğü genetik olarak geçiş gösteren bir hastalıktır. Tıpta Familial Mediterranean Fever (FMF) olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde görülme sıklığı 1\1000 olan bu hastalık Akdeniz bölgesindeki insanlarda yaygın olduğundan bu isim verilmiştir. Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı oluşum nedeni genetik geçişli olduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı akraba evliliklerinden dünyaya gelen çocukların bu hastalığa yakalanmaları riski artmaktadır. Yaşanılan bölgeye göre görülme olasılığı değişmesine rağmen akraba evliliklerinin yapıldığı bölgelerde Ailevi akdeniz ateşi hastalığının görülme olasılığı ortalama %30’dur. Ailesinde Ailevi akdeniz ateşi hastalığı öyküsü olan kişilerin hasta olma ihtimali artmaktadır. Ailevi akdeniz ateşi hastalığının oluşturduğu belirtiler nedeni ile günlük yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Ataklar halinde görülen hastalığın atakla arasında belirtisiz dönemler görülmektedir.
Sağlıktan
16 Ağustos 2022 - 21:50
Ailevi Akdeniz Ateşi Ölümcül müdür? Ailevi Akdeniz Ateşi Neden Olur?
Ateş yükselmesiyle birlikte atakların gelmesi sonucu ortaya çıkan ailevi akdeniz ateşi ölümcül müdür? Bu hastalık vücutta neden oluyor ve ne gibi hasarlar bırakıyor?
Sağlıktan
16 Ağustos 2022 - 21:50
# Ailevi akdeniz ateşi amiloidoz# Ailevi akdeniz ateşi atakları# Ailevi akdeniz ateşi belirtileri# Ailevi akdeniz ateşi# Ailevi akdeniz ateşi hastalığı
EDİTÖR

İstanbul Üniversitesi mezunu, Sağlıklı Yaşam ve Alternatif tıp konularında araştırmalar yapmaktayım.
İlginizi Çekebilir